Βαγενά: Καταπέλτης για την κυβέρνηση η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή


Tags |

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά παρακολούθησε από τα έδρανα της  Βουλής την έκτακτη παρέμβαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα,το πρωί της Παρασκευής 28/05/21. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να παρέμβει ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματισμένων επίκαιρων ερωτήσεωνστη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός αρνείται εδώ και καιρό επίμονα να απαντήσει στη σχετική ερώτηση για την αναγκαιότητα αναστολής της εφαρμογής της ρύθμισης που κόβει την πρόσβαση στα ΑΕΙ σε 25 χιλιάδες μαθητές μέσω της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Με μία ομιλία πραγματικό καταπέλτη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε ένα προς ένα τα σημεία γιατα οποίαο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στον πρωθυπουργό πολιτική δειλία γιατί το βάζει στα πόδια και δεν απαντά, προσθέτοντας ότι το έδρανό του είναι άδειο,ακριβώς επειδή δεν έχει απαντήσεις και ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους 100.000 μαθητές που δίνουν πανελλαδικές και τις οικογένειες τους,που φέτος περνούν τον Γολγοθά των εξετάσεων μέσα στην πιο δύσκολη χρονιά της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρότατη κριτική στην αν μη τι άλλο ανάρμοστη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ και μάλιστα ενώπιον ξένου ακροατηρίου, αποκαλώντας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «σκοτεινό διάλειμμα» και εμφανιζόμενος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «σαν κομματάρχης της Δεξιάς σε καφενείο και όχι ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Και από το βήμα της Βουλής ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Είναι σκοτεινό διάλειμμα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέσωσε τη χώρα από τη χρεωκοπία που την οδήγησε η ΝΔ; Είναι σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια; Είναι σκοτεινό διάλειμμα η ρύθμιση του χρέους, που μας κρατά σήμερα στην πανδημία; Είναι σκοτεινό διάλειμμα τα 37 δισ. που βρήκε στα δημόσια ταμεία, το μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται σήμερα ήσυχος;» Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τόλμησε να μιλήσει εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων. Από πότε οι “βάστα Σόιμπλε” έγιναν προοδευτικοί και οι υπόλοιποι γίναμε “φασίστες”;» Τον κατηγόρησε, ακόμα, ότι μίλησε για δημαγωγία εκείνος που ντύθηκε Μακεδονομάχος αγκαζέ με τη Χρυσή Αυγή, που τώρα τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στα κρυφά, αφού, όπως είπε, δεν τολμά ούτε να αναφέρει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας όταν έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός της.

Νομίζω πως με τη σημερινή του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε φωνή στη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας και μεταξύ αυτών σε ένα πολύ σημαντικό αριθμητικά κομμάτι των ψηφοφόρων της κυβερνώσας παράταξης, για τους οποίους το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού. Η απορία «Γιατί τέτοιο μένος με τη νέα γενιά;», που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής σήμερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι απορία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Γιατί, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού κατηγόρησε τους νέους ως υπεύθυνους για την εξάπλωση πανδημίας, τώρα με τον εργασιακό νόμο τους εξωθεί να δουλεύουν απλήρωτα 10ωρα, ενώ παράλληλα τους πετάει έξω από τα ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε επίσης φωνή στους απόφοιτους των εσπερινών λυκείων, «στους μαθητές της βιοπάλης, που δεν έχουν δυνατότητα από τον μπαμπά να πάνε στα κολέγια και στο Κολάμπια, αλλά δουλεύουν»,αναφερόμενος στο έκδηλο πλέον ταξικό μίσος του πρωθυπουργού που υπονόμευσε τον θεσμό να εισάγεται στα πανεπιστήμια το 1%, δηλαδή γύρω στα 600-700,από τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων.

 

Κλείνοντας,ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσετον Κυριάκο Μητσοτάκη «στο όνομα της ηρεμίας 100.000 οικογενειών» να πάρειπίσω την εφαρμογή αυτής της αθλιότητας για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, να μην εφαρμοστεί αυτή τη χρονιά.