- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.2 Εξοικονόμηση Ύδατος)

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  (ΔΑΟ) Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους γεωργούς,   κτηνοτρόφους,  μελισσοκόμους και γενικότερα κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης προκειμένου  να ενημερωθούν για  τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν στη δράση 4.1.2: «Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 .

Η Δράση 4.1.2 θα συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος, στη μείωση της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα, στην εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Με την εφαρμογή του προγράμματος θα επιτευχθεί η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μέσω της διαχείρισης των υδάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η Δημόσια Δαπάνη για τη χώρα θα φτάσει τα 37 εκ €, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα 3,6 εκ €.  Η ένταση (ποσοστό) ενίσχυσης των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει κάθε κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, για τη Θεσσαλία θα κυμανθεί από 50 έως 60%. Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου επί εξοφλημένων δαπανών που κρίνονται επιλέξιμες μετά από διοικητικό και επιτόπιο έλεγχο. Το ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στήριξης καθορίζεται ως εξής: Για τη δράση 4.1.2  στις 150.000 € για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ για τα συλλογικά σχήματα τις 200.000 €.

Περίοδος υποβολής προτάσεων είναι από 11.05.2021 μέχρι 15.07.2021 Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια κατατίθεται ο φάκελος εις διπλούν στη οικεία ΔΑΟ.

      Δικαιούχοι μπορεί να είναι  κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης από 18 ετών και άνω, νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, συλλογικά σχήματα του συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών)  που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργίας και δήλωση ΟΣΔΕ (Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης) του έτους 2020.

Επιλέξιμες επενδύσεις για τη δράση 4.1.2 είναι:

 

Μη επιλέξιμες δαπάνες για τη δράση 4.1.2

 

Την αναλυτική δημοσίευση του Μέτρου 4.1.2 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν, προμηθευτούν από:

τον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessaly.gov.gr [1]

τον διαδικτυακό τόπο  του ΥΠΑΑΤ  www.minagric.gr [2]

Επίσης για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο 3.2  ισόγειο της Διεύθυνση   Αγροτικής Οικονομίας   Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου) στα τηλέφωνα 2413 511 134-137-125 .