- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η ΕΑΓΜΕ ξεκινά την απογραφή των υδρογεωτρήσεων στους Δήμους Κιλελέρ και Λαρισαίων

Συνεχίζεται η απογραφή των υδρογεωτρήσεων σε περιοχές της Θεσσαλίας από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στο πλαίσιο του  προγράμματος «Συστηματική Απογραφή Υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης σε όλη τη χώρα. – ΣΑΜΥ ΙΙ». Σε συναντήσεις που είχε κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ με τους Δημάρχους Κιλελέρ και Λαρισαίων, αποφασίσθηκε η άμεση έναρξη των εργασιών απογραφής των υδρογεωτρήσεων στους ομώνυμους Δήμους, ενώ αμφότεροι οι Δήμαρχοι διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν κάθε διευκόλυνση στο έργο των επιστημόνων της Αρχής.

Στις 17 Μάϊου 2021  ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Δυτικής Μακεδονίας  Δημήτρης Ματθαιόπουλος και οι γεωλόγοι Μαρία Τζίμα και Αργύρης Κούσκουρας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο  Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο τον οποίο ενημέρωσαν για τους στόχους του προγράμματος ΣΑΜΥ ΙΙ και ζήτησαν τη συνδρομή του  προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Ο κ. Νασιακόπουλος χαρακτήρισε το έργο των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ ιδιαίτερα σημαντικό και  διαβεβαίωσε ότι θα διευκολύνει την υλοποίησή του με κάθε μέσο.

Η ολοκλήρωση της απογραφής στο Δήμο Κιλελέρ αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες και παράλληλα με την καταγραφή των υδρογεωτρήσεων και την συμπλήρωση απογραφικών δελτίων, τα δεδομένα θα καταχωρούνται σε ψηφιακή βάση.

Στη συνάντηση του κλιμακίου της ΕΑΓΜΕ με το Δήμαρχο Κιλελέρ παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλέτσιος, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Κουκούτσης, Γιάννης Μπακαλόπουλος, Κώστας Χατζηκώνσταντίνου, Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλέκος Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης και Γιάννης Παπακανάκης, αντίστοιχα.

 

 

Ξεκινά η απογραφή των υδρογεωτρήσεων και στο Δήμο Λαρισαίων

Συνάντηση  με το Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και το Γενικό Δ/ντη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ  Δημήτρη Σαββοργινάκη, είχε στις 18 Μάϊου 2021 κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Μονάδας Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρη Ματθαιόπουλο, την κ. Μαρία Τζίμα και τον κ. Ηλία Γκουλιαβέρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απογραφή των υδρογεωτρήσεων στο Δήμο Λάρισας η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Μάϊου 2021. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, διαβεβαίωσε ότι θα διευκολύνει το έργο της ΕΑΓΜΕ με όλα τα μέσα που διαθέτουν τόσο οι Κεντρικές Υπηρεσίες όσο και οι Τοπικές Κοινότητες.

Σημειώνεται ότι η  Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει αναλάβει να υλοποιήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Συστηματική Απογραφή Υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα ΣΑΜΥ ΙΙ έχει στόχο τη συστηματική και ολοκληρωμένη απογραφή των υδρογεωτρήσεων σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και την εκτίμηση των απολήψιμων ποσοτήτων νερού ανά χρήση και ανά υπόγειο υδατικό σύστημα. Εντάσσεται, δε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας  για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.