Επικοινωνία Μάξιμου με Λιβανό για ενίσχυση σταφυλοπαραγωγών


Tags |

Την ανάγκη ενίσχυσης των σταφυλοπαραγωγών της Θεσσαλίας θέτει εκ νέου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό. Ο Θεσσαλός πολιτικός στις 5 Ιανουαρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από  τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρη Κοκκινούλη και τον πρόεδρο του ΣΠΕΚΟ Βροντούς κ. Γεώργιο Νάτσιο, είχε ζητήσει την ενίσχυσή τους στο πλαίσιο των λεγόμενων «κορονοενισχύσεων» σε προϊόντα που υφίσταντο τις συνέπειες της πανδημίας.

Μετά την ενημέρωση που είχε από παραγωγούς της Χάλκης και της Μεσοράχης, ότι επίκειται ενίσχυση ήσσονος σημασίας για σταφυλοπαραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού στην Πέλλα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος την Τετάρτη 12.05.21 επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στις ενισχύσεις των αγροτών». Ο κ. Λιβανός μετά από ενημέρωση που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες απάντησε ότι η καταβολή de minimis στους παραγωγούς της Πέλλας γίνεται για ζημιά που υπέστησαν τον Αύγουστο του 2020, η οποία πιστοποιείται από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής ενημέρωσε τους παραγωγούς του νομού, οι οποίοι και επανήλθαν με τεκμηριωμένο υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας για αντίστοιχες ζημιές που υπέστησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”. Όπως υπογραμμίζεται «ο “Ιανός” εκτός από τις άλλες καλλιέργειες ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό και τα επιτραπέζια σταφύλια, αφού ο μεγάλος όγκος νερού χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια, αυτό του χρωματισμού, προκαλώντας σοκ σε αυτά και σταματώντας τον χρωματισμό. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απώλεια μέρους της παραγωγής, αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισμένο ποιοτικά».

Στην Αναφορά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκτός της επιστολής του πρόεδρου του Συνεταιρισμού Δημήτρη Κοκκινούλη με το αίτημα ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της Θεσσαλίας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, λόγω των ζημιών από το πρωτοφανές ύψος βροχής στην περιοχή, επισυνάπτει επιπλέον και τις μετρήσεις τηλεμετρικών σταθμών της Χάλκης, αλλά και της Συκαιώνας, στα όρια του νομού Λάρισας με τον νομό Καρδίτσας.