Μάξιμος: Οι μικρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και σωφρονιστικά!


Tags |

«Η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί “σοκαρισμένη” το άγριο έγκλημα που έλαβε χώρα στα Γλυκά Νερά την προηγούμενη εβδομάδα, με τον φρικτό θάνατο μιας νεαρής μητέρας, ενώπιον του βρέφους της και του συζύγου της. Το σοκ, κ. υπουργέ, είναι μεγαλύτερο από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την ενδεχόμενη ποινή που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δολοφόνοι, όταν με το καλό συλληφθούν – και θέλω να πιστεύω πως τούτο θα γίνει σύντομα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα κατά τη β´ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Νέες φυλακές

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «βεβαίως, το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επικηρύξει τους δολοφόνους με το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για όσους συμπολίτες μας δώσουν πληροφορίες για τους δράστες, αλλά όπως είπα, υπάρχει ένα ζήτημα με τις ποινές, με βάση την τελευταία αλλαγή που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2019 στον Ποινικό Κώδικα, με τις ευνοϊκές διατάξεις της “υφ’ όρων απόλυσης”. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να ξαναδούμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο νομοθέτης, κάθε φορά, βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Υπάρχει πραγματικά ζήτημα τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά με την έλευση πολλών μεταναστών, μεγάλο μέρος των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι γνωστό ότι είναι εγκληματίες αλλοδαποί ή παραβατικά στοιχεία. Όμως, στο όνομα της αποσυμφόρησης, δεν μπορεί να “φτάνουμε στο άλλο άκρο” και σε τέτοια στυγνά, ειδεχθή εγκλήματα να υπάρχουν τέτοιες μικρές ποινές που δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και παραδειγματικά και προφανώς σε αυτό το λίγο χρόνο δεν λειτουργεί σωφρονιστικά και η ποινή για τους ίδιους τους κρατούμενους. Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα. Έχει εξαγγελθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργηθούν οι Φυλακές Κορυδαλλού και να υπάρξει ένα νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα εκτός του αστικού ιστού της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτευούσης, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει σοβαρά, πια, να δούμε το ζήτημα της ανέγερσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Ενδεχομένως, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε ούτε η Πολιτεία και ο νομοθέτης να βρίσκεται διαρκώς υπό την “πίεση” της θέσπισης ευνοϊκών διατάξεων  για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και οι κρατούμενοι να βρίσκονται – για όσο διάστημα η δικαιοσύνη τους οδηγεί στο σωφρονισμό – σε σωφρονιστικά καταστήματα που πληρούν εκείνες τις προϋποθέσεις του απόλυτου σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Δέσμευση για αλλαγές

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής υπογράμμισε ότι «όπως έχουμε πει και έχουμε δεσμευτεί, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν προτάσεις εκ μέρους της επιτροπής παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία, είτε γεννούν απορίες, είτε σε ένα μεγάλο βαθμό μπορεί να πλήττουν το περί δικαίου αίσθημα, να αντιμετωπιστούν, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα θέματα τα οποία έχετε θέσει. Στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα θα δείτε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους».