- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού!

«Χωρίς την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του μεγέθους που παρατηρήθηκαν τα χρόνια προ της πανδημίας. Πολλώ δε μάλλον, η Ελλάδα, που απέναντί της δεν έχει μια χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, αλλά αντιθέτως την Τουρκία του κ. Ερντογάν, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικούς της πολιτικούς σκοπούς. Κι αυτό το είδε ολόκληρη η Ευρώπη την Άνοιξη του 2020 στην περιοχή του Έβρου, όπου κρατικοί θεσμοί, όπως η τουρκική χωροφυλακή, συνέδραμαν χιλιάδες μετανάστες να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελβετίας, κ. Pierre-Alain Fridez και τον βουλευτή του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας κ. Eduard Kőck.

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το ίδιο βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία 24ωρα με καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη που προωθούνται στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Κι αυτό επειδή ενοχλήθηκε η Τουρκία από την αξίωση αποχώρησης του στρατού και των μισθοφόρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει στην Λιβύη.

Το έργο αυτό, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται στην θάλασσα του Αιγαίου, όπου αποδεδειγμένα η τουρκική ακτοφυλακή συνοδεύει βάρκες με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν διστάζει να συμπεριφέρεται επιθετικά τόσο εναντίον του ελληνικού λιμενικού όσο και των σκαφών της FRONTEX, όπως ήδη γνωρίζετε από τις σχετικές καταγγελίες.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι η Τουρκία όχι μόνον δεν κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές που περνούν από το έδαφός της, αλλά δίδει κίνητρα για την έλευση, ιδίως από την αφρικανική ήπειρο με φθηνά εισιτήρια και χωρίς θεωρήσεις, με σκοπό να τους ωθήσει στα παράλια και στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, παρά το μικρό της μέγεθος και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε, προσπάθησε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στα κύματα των προσφύγων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που δεν δέχονται καν ασυνόδευτους ανήλικους στο έδαφός τους, ακυρώνοντας στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι «η νέα μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να εμπεριέχει μερικές βασικές προϋποθέσεις, όπως:

α. Ο έλεγχος όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη να διεξάγεται αναγκαστικώς εκτός της ΕΕ.

β. Η αναλογική μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία στα άλλα κράτη-μέλη να είναι υποχρεωτική.

γ. Ο μηχανισμός των επιστροφών οφείλει να είναι ενιαίος για όλη την ΕΕ, και αναλόγως της συμπεριφοράς τους να προβλέπονται για τις χώρες προέλευσης κυρώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

δ. Η επιβολή άμεσων κυρώσεων σε χώρες που εργαλειοποιούν, αποδεδειγμένα, το μεταναστευτικό ζήτημα».

 

Σας απογοητεύσαμε θετικά!

Κατά τη δευτερολογία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Fridez εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί “απογοητευθήκατε θετικά” όπως είπατε, καθώς τα πράγματα στα νησιά είναι πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών». Αναφορικά με τις «δήθεν επαναπροωθήσεις, από το λιμενικό και τη FRONTEX», όπως είπε «δεν αποδείχθηκε τίποτα από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και διαδώσεις περίεργων ΜΚΟ». Σημείωσε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απόδοση ασύλου μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επισήμανε στους συνομιλητές του την «ανάγκη επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», καυτηρίασε «την απροθυμία εφαρμογής της από την Άγκυρα», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αυθαίρετη ερμηνεία των τουρκικών αρχών, που αρνούνται να δεχθούν όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Σωκράτης Φάμελος του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Καμίνης του ΚΙΝΑΛ, Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης και Φωτεινή Μπακαδήμα του Μέρα 25.