Ο Δήμος Τεμπών για την παράνομη απόρριψη αποβλήτων


Tags |

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον, σε διάφορα σημεία του Δήμου Τεμπών, από την ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψη αποβλήτων, τα οποία προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές, ανακαινίσεις ή κατεδαφίσεις κτιρίων (μπάζα, αδρανή υλικά, υλικά εκσκαφών κ.α.), που εκτελούν κυρίως ιδιώτες και εργολάβοι.

Τα υλικά αυτά, εναποτίθενται παράνομα στην ύπαιθρο και προκαλούν κινδύνους δημιουργώντας νέες, μικρές ή μεγαλύτερες χωματερές υλικών και κατά συνέπεια εστίες ρύπανσης, προκαλώντας αισθητική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με ανακοίνωση του, ο δήμος Τεμπών, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «τέτοια φαινόμενα πρέπει να στηλιτεύονται και κάθε παραβάτης να τιμωρείται για τις παράνομες πράξεις του», και υπενθυμίζει ότι ο δήμος δεν υποχρεούται να προβαίνει σε αποκομιδή μπάζων κ.α.. Αντίθετα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2939/01 και Κ.Υ.Α. 36259/1757/Ε103/2010 Φ.Ε.Κ. 1312Β/24-08-2010), ο κάθε διαχειριστής Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) που μεταφέρει Α.Ε.Κ.Κ., είτε πρόκειται για ανάδοχο δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, μηχανικό, εργολάβο, κατασκευαστική ή τεχνική εταιρεία, ιδιοκτήτη οικοδομής ή ιδιοκτήτη φορτηγού, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και να μεταφέρει με δική του μέριμνα, έξοδα και ευθύνη τα εν λόγω απόβλητα σε κατάλληλα εγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης Α.Ε.Κ.Κ..

«Αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες»

Στην περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω και καταγγελίας για ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων στην ύπαιθρο ή σε περιπτώσεις απόθεσης αυτών πλησίον των κάδων (οι οποίοι προορίζονται για την ρίψη οικιακών απορριμμάτων και μόνο), υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις, αστικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Τεμπών.
Ο διαχωρισμός των αδρανών υλικών ανά είδος π.χ. μέταλλα, χαρτί, καλώδια, χώμα, τούβλα, μειώνει το κόστος τέλους εναπόθεσης.

«Να έχουμε όλοι θετική περιβαλλοντική συμπεριφορά»

«Προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής, αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Η προσπάθεια για ένα καθαρό και περιβαλλοντικά φιλικό Δήμο δεν σταματάει ποτέ και δεν αποτελεί παρά υποχρέωση κάθε δημοτικής Αρχής. Η υιοθέτηση θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως. Σας καλούμε να συνεργαστείτε και να συμβάλλετε ώστε να έχουμε καθαρές Δημοτικές Κοινότητες. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στο Δήμο μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αστυνομική και Εισαγγελική παρέμβαση θα είναι άμεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του δήμου Τεμπών. Περισσότερες πληροφορίες: Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τεμπών ( Προϊστάμενος Τζανέκας Στέλιος – 2495023900).