- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων στους Δ. Τυρνάβου και Ελασσόνας

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων των χωριών των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας,  που αξιώνουν από την  κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πραγματοποιήσουν άμεσα την διαδικασία εκτίμησης των πολύ μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός, για πολλοστή χρονιά μάλιστα, σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών (αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, αχλάδια, ελιές, αμπέλια), ώστε γρήγορα να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες γι’ αυτές.

Παράλληλα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά δημόσιος, ώστε να αποζημιώνονται οι γεωργοκτηνοτρόφοι για το 100% της ζημιάς τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, με την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που επί μια δεκαετία τώρα δεν καταβάλλεται από τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ στον ΕΛΓΑ.

Μέχρι να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, με απόφαση της κυβέρνησης, να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, οι οποίες μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

Να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ, όλοι οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές τον Μάρτη του 2020.

Τέλος προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί, οι ανταποκριτές και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, από την πανδημία του κορωνοιού, χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει συνωστισμός και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς.