Εκδήλωση για την Αντισεισμική Προστασία & Θωράκιση


Tags |

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Λάρισας(μέλος ΟΓΕ), η Ένωση Γονέων ν& Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας παίρνουμε την πρωτοβουλία και διοργανώνουμε αύριο Σάββατο 17 Απρίλη, στις 7:00μμ διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα : «Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση –Η πείρα στην περιοχή μας από τον πρόσφατο σεισμό στις 3 Μάρτη». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Κουτζής μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από φορείς και καλεσμένους.

Η συζήτηση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom ενώ  θα προβάλλεται ζωντανά για όλο το κοινό μέσα κι από το κανάλι του Εργατικού Κέντρου στο youtube στο link : https://www.youtube.com/watch?v=Bmj0U4iC_-o

Σε λίγο συμπληρώνεται ενάμισι μήνας από τον σεισμό που χτύπησε στην περιοχή μας στις 3 Μάρτη. Το χτύπημα αυτό ξαναέφερε στην επιφάνεια αρκετές και σοβαρές πλευρές σε σχέση με την αντιμετώπισή του, την εξασφάλιση της προστασίας του λαού της περιοχής από τέτοια φαινόμενα.

Δεν δικαιούται κανείς να μιλά για πρωτοφανή γεγονότα και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Γιατί η χώρα όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο κι επιβεβαιώνεται στην πράξη με τραγικό τρόπο είναι μία από τις ποιο σεισμογενής περιοχές στον κόσμο-4η για την ακρίβεια καθώς εδώ εκλύεται το 50% της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη-1η στην σχετική λίστα πανευρωπαϊκά.

Η συχνή εκδήλωση του φαινομένου των σεισμών τα τελευταία χρόνια και οι καταστροφικές συνέπειές τους, αναδείχνουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της σημερινής της ΝΔ, αλλά και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα για την ανεπαρκέστατη πολιτική και σ’ αυτόν τον τομέα. Αναδείχνουν επίσης και τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δημοτικών Αρχών της περιοχής, για την απουσία διεκδίκησης ύπαρξης σχεδιασμού άμεσων μέτρων ανακούφισης σε περίπτωση σεισμού, αλλά και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής μας.

 

Ενώ σήμερα η επιστήμη και η τεχνική έχουν προχωρήσει πολύ και μπορούν να συμβάλουν στην αντισεισμική προστασία και θωράκιση, δεν αξιοποιούνται συνειδητά γιατί αυτή δεν φέρνει κέρδη για το κεφάλαιο και θεωρείται κόστος.

Έτσι έχουμε ζητήματα όπως : την πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.α) τοπικά και πανελλαδικά, δεν έχει ελεγχτεί, ούτε με τον λεγόμενο ταχύ οπτικό έλεγχο(έχουν ελεγχθεί μόλις τα 17000 από τα συνολικά 87000 δημόσια κτίρια)! Προσεισμικός έλεγχος των σχολείων ουσιαστικά δεν γίνεται! Τα νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλίας και πανελλαδικά, χρειάζονται λεπτομερέστερο αντισεισμικό έλεγχο και παρεμβάσεις.

Πάνω από το 80% των κτιρίων της χώρας(4.000.000) που έγιναν πριν το 1985, δηλαδή πριν το νέο αντισεισμικό κανονισμό, χρειάζονται έλεγχο και ενισχύσεις.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους χώρους εργασίας, αφού σε πολλούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι. Πολύ δε περισσότερο είναι ερωτηματικό η εξασφάλιση σχεδίου ετοιμότητας(Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης) για τέτοιες περιπτώσεις και κυρίως η λειτουργικότητά του στην πράξη. Με δεδομένο την εμπειρία από το καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα το 1999 όπου το 42% του συνόλου των κατεδαφιστέων κτιρίων ήταν επαγγελματικοί χώροι. Αντίστοιχα ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων(64 στου 145 συνολικά) ήταν σε εργασιακούς χώρους.

Απόρροια της έλλειψη τέτοιου προσανατολισμού, πολιτικής επιλογής είναι και το γεγονός πως υπάρχουν μέχρι σήμερα τεράστιες καθυστερήσεις και εμπόδια για την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων στην περιοχή μας. Βλέπουμε πως ακόμη μετά από τόσες ημέρες δεν έχουν λυθεί πολλά και σοβαρά ζητήματα . Κι αυτή η πείρα υπάρχει κι αλλού ή στην αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Η αντισεισμική θωράκιση της περιοχής μας και της χώρας μας, είναι ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους. Άλλωστε το κόστος των συνεπειών των σεισμών είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως όταν χάνονται και άνθρωποι.

Χρήματα υπάρχουν. Για παράδειγμα οι πόροι από ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλά ο ελληνικός λαός, πρέπει σ’ ένα μεγάλο ποσοστό να πηγαίνουν σ’ αυτόν τον τομέα κι όχι στις παχυλές χρηματοδοτήσεις  για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Αντίστοιχα χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι οι τεράστιες δαπάνες για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς κα όπως τα 4 δισεκατομμύρια που πρέπει να σταματήσει να πληρώνει ετησίως η κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ένα μέρος τους θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η προστασία των κατοίκων είναι ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο και με την οικονομική έννοια, πέρα από το κοινωνικό περιεχόμενό του.

Αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση πρόληψης και θωράκισης της χώρας, με την επένδυση μεγάλων ποσών, δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη από τους καπιταλιστές, ούτε για ψηφοθηρία από την κυβέρνηση και συνολικά από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γι’ αυτό δεν πραγματοποιείται.

Γι΄αυτό προϋποθέτει μια άλλου είδους οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας , χωρίς εκμετάλλευση ,με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού στα πλαίσια των οποίων η αντισεισμική θωράκιση και προστασία θα αποτελούν προτεραιότητα, αξιοποιώντας τα τεράστια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα για να το εξασφαλίσει.

Αυτές είναι ορισμένες πλευρές που επιδιώκουμε να ανοίξουν στην συζήτηση και καλούμε Σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, φορείς της περιοχής μας να πάρουν μέρος καταθέτοντας την πείρα και την άποψή τους.