- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δεν δέχτηκαν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις λαϊκές αγορές

Ενοχλημένη η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, από το περιεχόμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε η Λαική Συσπείρωση, το οποίο καλούσε το περιφερειακό συμβούλιο να ζητήσει την απόσυρση του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, αρνήθηκε να το ψηφίσει, μεταθέτοντας στο μέλλον την συζήτηση, επιστρατεύοντας δια του περιφερειάρχη αστεία «επιχειρήματα», ότι το ψήφισμα θα κάνει ζημιά τώρα στη διαβούλευση!!, ότι πέρασε η εποχή των ψηφισμάτων και των αποπυρηνικοποιημένων πόλεων!!, πιθανόν ο περιφερειάρχης είναι υπέρ των πυρηνικών όπλων, και ότι τώρα είναι η ώρα των έργων.

Δηλαδή των καταστροφικών έργων για την λαϊκή πλειοψηφία και προς όφελος των λίγων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ και στηρίζει η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας.

 

Αλήθεια το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαική Συσπείρωση και ζητούσε την απόσυρση του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές θα έκανε ζημιά στους παραγωγούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες ή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανατρέπει τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τις γνωρίζουμε, ανοίγοντας το δρόμο για το ξεκλήρισμα των παραγωγών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της μεγάλης επιχειρηματικής δράσης, το οποίο αποδέχεται ως βάση συζήτησης η περιφερειακή αρχή;

Τι καλύτερη στήριξη θα μπορούσε να υπάρξει από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών λαικών αγορών, από το ψήφισμα που πρότεινε η Λαική Συσπείρωση, με το οποίο ζητιέται:

  1. Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.
  2. Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαικών αγορών, χωρίς να είναι αντίθετο, σε ένα τμήμα των λαϊκών αγορών, να δραστηριοποιούνται και πωλητές άλλων ειδών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.
  3. Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές.
  4. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Τα προβλήματα διαχείρισης και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα, τα οποία να έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές και όχι αποκλειστικά με το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες, το οποίο πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά.
  5. Η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.
  6. Η αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, απαγόρευση πλειστηριασμών  α΄ κατοικίας και εργαλείων δουλειάς.
  7. Η μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο.

Δεν είναι πολιτική και ουσιαστική στήριξη του αγώνα των παραγωγών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών λαικών αγορών η έκδοση αντίστοιχων ψηφισμάτων από μια σειρά δημοτικά συμβούλια, πίεση και διεκδίκηση προς την κυβέρνηση;  Σαφώς και είναι.

Αλλά η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που στα λόγια δηλώνει υποστηρικτής των παραγωγών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών λαικών αγορών, στην πράξη δεν θέλει την απόσυρση του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, αλλά κάποιες μικροδιορθώσεις. Δηλαδή και με τον κλέφτη και με τον αστυφύλακα, στην πράξη με τον αστυφύλακα.

 

Όπως συνηθίζουν πλέον όλες οι άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλμίγκα,  Πρωτοβουλία του κ. Κουρετα, της Θεσσαλίας Πράσινη Περιφέρεια του κ. Ακρίβου και φυσικά η ναζιστική Ελληνική Αυγή), μετά τις μεγαλοστομίες τους, συντάχθηκαν με την θέση του κ. Αγοραστού και της παράταξης της Ν.Δ, για την μη έκδοση του ψηφίσματος, για την αναμονή ολοκλήρωσης της διαβούλευσης και για μια συζήτηση εν’ καιρώ, που αποτελεί σαφέστατα αποδοχή ως βάση για συζήτηση του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και παραχώρηση χρόνου στην κυβέρνηση να επιχειρήσει την εκτόνωση των αγωνιστικών αντιδράσεων, ώστε να περάσει ευκολότερα το απαράδεκτο νομοσχέδιο.

Τελικά το ψήφισμα ψηφίσθηκε μόνο από τους 4 κομμουνιστές περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αυτά να τα γνωρίζουν οι παραγωγοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες των λαικών αγορών, όπως και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν κι αυτοί τις αρνητικές συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, αφού οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις λαϊκές αγορές, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση και των τιμών των προϊόντων.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί σε συνέχιση του αγώνα. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές δεν σηκώνει κανένα μερεμέτι. Εδώ και τώρα να αποσυρθεί.  Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαικών αγορών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.  Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές και όχι αποκλειστικά με το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες, το οποίο πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά.