Μάξιμος: ΔΣΟ και OPAC σε κοινή δράση υπέρ των διωκόμενων χριστιανών όπου γης


Tags |

«Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την προστασία των χριστιανών όπου Γης και κοινός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Προϋπόθεση, όμως, της ευαισθητοποίησης είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, γιατί, δυστυχώς, πάρα πολλά καθεστώτα, που προβαίνουν στις διώξεις κατά των χριστιανών, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (ΟΡΑC) στις ΗΠΑ, κ. Γεώργιο Τζιτζίκο (George Gigicos). Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος ο συνιδρυτής της OPAC, επίσης Ελληνοαμερικανός, κ. Ανδρέας Βενιόπουλος, και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο συντονισμός της δράσης των δύο οργανισμών με σκοπό την προστασία των διωκόμενων χριστιανών όπου γης, καθώς και η προστασία των χριστιανικών μνημείων από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η ΔΣΟ και η OPAC έχουν παρεμφερείς στόχους, καθώς θέτουν στο επίκεντρο της δράσης και των πρωτοβουλιών τους τούς ορθόδοξους πληθυσμούς που πλήττονται από διώξεις, προκαταλήψεις και διακριτική μεταχείριση λόγω της θρησκείας. Ιδιαιτέρως έντονη είναι η φροντίδα που έχει επιδείξει η ΔΣΟ για τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή, Ορθοδόξους και μη. Τελικός σκοπός μας είναι η δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, με την εξάλειψη κάθε είδους απειλής λόγω της θρησκευτικής ή εθνικής ταυτότητας, ώστε οι χριστιανικοί πληθυσμοί να επιστρέψουν στις εστίες τους».

Ειδικά για θέμα της Αγίας Σοφίας ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «συντελείται μια γενοκτονία της μνήμης, που έχει να κάνει με την καταστροφή των χριστιανικών μνημείων ή την αλλοίωση τους, την αλλαγή του χαρακτήρα τους, τη μεταβολή της χρήσης τους, όπως, δυστυχώς, συνέβη τελευταία με την απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης που άλλαξε τη χρήση και της Αγιάς-Σοφίας και της Μονής της Χώρας», ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος από τη ΔΣΟ.

Ο κ. Τζιτζίκος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συναντίληψη και τη διάθεση συνεργασίας των δυο Οργανισμών, ενώ αναφορικά με την Αγία Σοφία, επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπεραμυνθούμε της ιερότητας του χώρου. Συνεργαζόμαστε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά. Θα θέλαμε να συνδεθούμε με τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινής δράσης». Ο πρόεδρος της OPAC ενημέρωσε ότι στο αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ομάδα που είναι υπεύθυνη για την θρησκευτική ελευθερία, υπογραμμίζοντας ότι «μέρος της αποστολής μας είναι να συνεργαστούμε με τα μέλη της ομάδας αυτής, που έχει μάλιστα ως πρόεδρο τον ομογενή κ. Gus Bilirakis, και τα οποία έχουν δεσμευτεί να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο».