Ερώτηση της Άννας Βαγενά για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών


Tags |

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 2/04/21, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μετρά για την αποκατάσταση της ζημιάς των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός.

Η ερώτηση έρχεται να υποστηρίξει και να ενισχύσει τα αιτήματα των παραγωγών και των μεταποιητώναμυγδάλου της περιοχής, όπως εκφράστηκαν σεσυνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψηςγια την αποτίμηση της όλης κατάστασης, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώληςκαι που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη,1/04/21, κατά την οποία εκδόθηκε ψήφισμα «Υπέρ πληγέντων από τον παγετό δενδροκαλλιεργητών του Δήμου Τεμπών», με τη συνυπογραφή και της Άννας Βαγενά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Μετά το 2019 και το 2020, είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που η παραγωγή αμυγδάλων στην περιοχή του Δήμου Τεμπών υπέστη τεράστια ζημιά, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο παγετός που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αμυγδαλοπαραγωγών, έχει επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους, η οποία εκτείνεται σε 17.000-20.000 στρέμματα, δηλαδή σε περισσότερα από 600.000 δένδρα και πρόκειται να επιφέρει απώλεια 4,5 εκατομμυρίων κιλών αμυγδάλου.

Μιας τέτοιας τάξεως απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών, η δυσλειτουργία των δύο βιομηχανικών μονάδων της περιοχής που μεταποιούν το προϊόν, το εισόδημα που χάνουν οι εργαζόμενοι σε παραπλήσιους κλάδους, καθώς και οι εργάτες γης που θα απασχολούνταν στη συγκομιδή του καρπού, επιφέρουν αθροιστικά ένα νέο τεράστιο κόστος στην τοπική οικονομία.

Είναι, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η εκτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι αμυγδαλοπαραγωγοί.

Επιπλέον, η πρόσφατη καταστροφή της παραγωγής αμυγδάλων από τον παγετό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των περασμένων ετών που εκκρεμούν, δηλαδή τόσο την αποζημίωση για το 2020, όσο και την κάλυψη της αντίστοιχης ζημιάς του 2019, για την οποία έχει καταβληθεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσό στους παραγωγούς με τη μορφή de minimis ενίσχυσης, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης.

Επειδή η καταστροφή της παραγωγής αμυγδάλων στον Δήμο Τεμπών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και για πέμπτη φορά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, επιφέρει τεράστιο κόστος στην τοπική οικονομία.

Επειδή εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση από την καταστροφή της περασμένης χρονιάς.

Επειδή ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, είχε δεσμευθεί για την κάλυψη της αντίστοιχης ζημιάς του 2019, για την οποία έχει καταβληθεί στους παραγωγούς μόνο ένα πολύ μικρό ποσό.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις του η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού καταγραφής και αποτίμησης της ζημιάς και η άμεση αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών για τη φετινή ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους;

 

  1. Είναι στις προθέσεις του η άμεση καταβολή της αποζημίωσης που εκκρεμεί από την καταστροφή της περασμένης χρονιάς, αλλά και η κάλυψη της αντίστοιχης ζημιάς του 2019, για την οποία έχει καταβληθεί στους παραγωγούς μόνο ένα πολύ μικρό ποσό με τη μορφή de minimis ενίσχυσης;

 

  1. Είναι στις προθέσεις του ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση προγράμματος αντιπαγετικής προστασίας;