Κέλλας: Αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση στα τεύτλα


Tags |

Την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς, ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Οικονόμου, σε συνάντησή τους στο Υπ.ΑΑΤ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα από επικοινωνία του με τευτλοπαραγωγούς του νομού, επεσήμανε προς τον κ. Οικονόμου την αναγκαιότητα αύξησης στο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας, που σύμφωνα με τους παραγωγούς ανέρχονται στα 240 ευρώ/στρέμμα.

Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι πέρυσι οι τευτλοπαραγωγοί έλαβαν πέραν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που ανέρχονταν στα 187 ευρώ/στρέμμα, και αποζημίωση μέσω de minimis.

Ο κ. Κέλλας υπενθύμισε στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν λειτούργησε το εργοστάσιο ζαχαρότευτλων των Σερρών, με τον επενδυτή να μην τηρεί τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα τα ζαχαρότευτλα να διατεθούν προς άλλες μεταποιητικές μονάδες, όπως βιοαέριο και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με πολύ χαμηλή τιμή  πώλησης, 0,20 ευρώ/κιλό, που με την αφαίρεση ξένων υλών και μεταφορικών, έφτανε τα 0,15 ευρώ/κιλό. Κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, επωμίστηκαν τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής, ευελπιστώντας στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, ζήτησε τη γενικότερη στήριξη των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά ζαχαρότευτλα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η αρωγή του Υπ.ΑΑΤ προς τους τευτλοπαραγωγούς, απαιτείται να γίνει άμεσα καθώς ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά και δεν πρέπει να συρρικνωθούν κι άλλο τα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο στήριξης των τευτλοπαραγωγών, αναγνωρίζοντας την σημασία της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα.

Ενίσχυση Παράκτιων Αλιέων

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, μετά από επικοινωνία που είχε με το μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Παράκτιων Αλιέων, κ. Θανάση Τσιτσιλαρά, ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκατασταθεί η αδικία προς τους παράκτιους αλιείς, που δεν έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης του Μέτρου «Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων», εξαιτίας της πανδημίας, καθώς σ’ αυτό συμπεριλήφθηκαν μόνο όσοι είχαν σύστημα δορυφορικού εντοπισμού στα αλιευτικά τους και εντάχθηκαν στο ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020.

Ο κ. Οικονόμου, απάντησε στον Λαρισαίο πολιτικό ότι εξετάζει θετικά το αίτημα για αποκατάσταση της αδικίας των 13.500 παράκτιων αλιέων, ώστε να τύχουν και αυτοί οικονομικής ενίσχυσης.

Τέλος, αναφορικά με ζητήματα που του έθεσαν οι παράκτιοι αλιείς, ο κ. Κέλλας επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητώντας την αναστολή πληρωμής για τα νέα τέλη αλιευτικών σκαφών, (τέλη κόρων), λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της.