- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Έκθεση ΟΗΕ για στόχους βιώσιμης ανάπτυξης 2020 και πανδημία

Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και έχει σαν στόχο να βασίζονται οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε μία ανάλυση κόστους-οφέλους και σε μία προσεκτική οικονομική ανάλυση που θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική προστασία και θα οδηγεί σε αυξανόμενα και διατηρήσιμα επίπεδα ευημερίας.

Μία κοινωνία είναι βιώσιμη όταν μπορεί να υπάρχει για γενεές και γενεές, ότανμπορεί να βλέπει αρκετά μακριά και όταν είναι αρκετά ευέλικτη και σοφή, ώστε να μην υπονομεύει ούτε τα φυσικά, ούτε τα κοινωνικά της υποστηρικτικά συστήματα.

Οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία δέσμη στόχων που αφορά την μελλοντική διεθνή ανάπτυξη,θεσπίστηκαν για τη χρονική περίοδο 2015-2030 από τον ΟΗΕ τον Αύγουστο του 2015, όπου 193 χώρες συμφώνησαν στην επίτευξήτους και είναι οι εξής 17:

  1. Μηδενική φτώχεια
  2. Μηδενική πείνα
  3. Καλή υγεία και ευημερία
  4. Ποιοτική εκπαίδευση
  5. Ισότητα των φύλων
  6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
  7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
  8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
  10. Λιγότερες ανισότητες
  11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
  12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  13. Δράση για το κλίμα
  14. Ζωή στο νερό
  15. Ζωή στη στεριά
  16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
  17. Συνεργασία για τους στόχους

 

Ετήσια έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2020

Το δίκτυο λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης (SDSN) τουΟΗΕ προωθεί την πρακτική επίλυση προβλημάτων για βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της υλοποίησης των 17 στόχων και κάθε χρόνο δημοσιεύει την αντίστοιχη έκθεσή του, η οποία είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της απόστασης από τους στόχους βάσει των πιο ενημερωμένων διαθέσιμων δεδομένων που καλύπτουν και τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, όπου υπολογίζεται και ο ετήσιος δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης για κάθε χώρα.

Στην ετήσια έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2020, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα για την πανδημία, τονίζεται ότι η αυτήθα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και συμπεραίνεται:

 

Δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης 2020

Ο δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης παρακολουθεί την απόδοση των χωρών στους 17 στόχους, όπως συμφωνήθηκε από τη διεθνή κοινότητα το 2015, με ίσο βάρος και στους 17 στόχους. Το σκορ δηλώνει τη θέση μιας χώρας μεταξύ των χειρότερων (0) και των καλύτερων (100) αποτελεσμάτων στην επίτευξη των στόχων. Για παράδειγμα, η γενική βαθμολογία 85 υποδηλώνει ότι μία χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 85% του δρόμου προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους 17 στόχους.

Για τον υπολογισμό του δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης 2020, ελήφθησαν υπόψη συνολικά 115 δείκτες με 85 παγκόσμιους δείκτες και 30 δείκτες που προστίθενται ειδικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Τρεις σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης του 2020, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία και οι περισσότερες χώρες στις 20 πρώτες είναι χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 74,33 βρίσκεται στην 43η θέση μεταξύ των 193 χωρών του ΟΗΕ.

 

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης 2020

Η αξιολόγηση της Ελλάδας όσον αφορά την επίτευξη των 17 στόχων μέχρι το 2030 είναι:

Η αξιολόγηση της Ελλάδας όσον αφορά τις τάσεις για την επίτευξη των 17 στόχων είναι:

 

Ο δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης 2020 στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ

Οι πρώτες πέντε χώρες του ΟΟΣΑ που βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης του 2020 είναι η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες πέντε θέσεις είναι η Τουρκία, το Μεξικό, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Η χώρα μας κατατάσσεται 33η μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.

 

 

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.