Μάξιμος: Παράταση σε ασφαλιστικές, φορολογικές υποχρεώσεις λόγω σεισμού


Tags |

Να δοθεί παράταση ενός μήνα στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και στις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικαλούμενος τα προβλήματα που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα στον νομό. Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργο, κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ένα από τα εύλογα επακόλουθα της σεισμικής και της συνεχούς μετασεισμικής δραστηριότητας στον νομό άλλα και στην πόλη της Λάρισας, είναι η διατάραξη της καθημερινότητας των πολιτών. Πολλοί έχουν μετακινηθεί από την κατοικία τους στον αστικό ιστό προς τα χωριά και η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων έχει περιέλθει σε ύφεση λόγω των φόβων που δημιουργούν οι μετασεισμοί. Συνυπολογίζοντας και τα μέτρα που υφίστανται για τον κορoνοϊό, η κατάσταση που βιώνει ο μέσος πολίτης, εργαζόμενος, επαγγελματίας δεν ακολουθεί φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, δια του προέδρου του, κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργου, επισημαίνει ότι η αποδιοργάνωση στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, οι καθυστερήσεις και οι ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα στον νομό αποτελούν λόγους για μηνιαία παράταση όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που λήγουν στα τέλη Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται παράταση ενός μήνα, για τις δηλώσεις αναστολής των εργαζομένων σε επιχειρήσεις λόγω Covid για την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, τις βεβαιώσεις αποδοχών που αφορούν την παρακράτηση εισφορών και τις δηλώσεις πόθεν έσχες και ΦΠΑ.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι λόγω του συσσωρευμένου εργασιακού όγκου και των προβλημάτων που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα διαπιστώνεται αδυναμία επιχειρήσεων και μελετητών να υποβάλουν έγκαιρα –μέχρι τέλος Μαρτίου- στις αρμόδιες υπηρεσίες τα αιτήματα για επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού νόμου 4399/16».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν το αίτημα για μηνιαία παράταση στις ανωτέρω δηλωτικές υποχρεώσεις, καθώς και στην υποβολή αιτήσεων για τον αναπτυξιακό νόμο 4633, όπως διατυπώνεται από την ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακού Τμήματος του Θεσσαλίας.