- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Άννα Βαγενά στο πλευρό των παραγωγών λαϊκών αγορών

Με αφορμή επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, που έλαβε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά καιστην οποία εκφράζονται θέσεις, αντιρρήσεις και προτάσεις επί του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, η Άννα Βαγενά επισημαίνει εκ νέου ότι συντάσσεται απόλυτα με τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών λαϊκών αγορών, ενώ θεωρεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο δρομολογεί απροκάλυπτα τη διάλυση του ιστορικού και κοινωνικού θεσμού των λαϊκών αγορών.

Οι θέσεις δε της Ομοσπονδίας εμπεριέχονται σε σχετική ερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία συνυπογράφει και η Άννα Βαγενά, που κατατέθηκε στις 18/02/21 και όπου καταγγέλλεται ότι με τις προωθούμενες αλλαγές η Κυβέρνησηπαραχωρεί τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων και  φτάνει στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μετακλητής θέσης σε Υπουργείο.

Για ακόμη μία φορά εν μέσω πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει προς όφελος των ιδιωτών, πλήττοντας τον διττό κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών, που αφορά αφενός την εξασφάλιση εισοδήματος σε δραστηριοποιούμενους σε αυτές με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου την πρόσβαση των νοικοκυριών σε φθηνά και φρέσκα προϊόντα.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επέλασης βρίσκονται οι λαϊκές αγορές. Όλοιοι συλλογικοί φορείς ζητούν το σχέδιο νόμου να πάει στον «κάλαθο των αχρήστων». Στεκόμαστε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των λαϊκών  αγορών σε supermarket.