Άννα Βαγενά: Με μπαλώματα δεν γίνεται Εθνικό Σύστημα Υγείας


Tags |

Η κυβέρνηση αντί όντως να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως όλο προσπαθεί να πείσει ότι κάνει, στην πραγματικότητα επιχειρεί με «μπαλώματα» να «βολέψει» την κατάσταση. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί αυτό που, δυστυχώς, διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στον νομό μας, με την κατάργηση δύο οργανικών θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και τη μεταφορά τους στο Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας, που αναβαθμίζεται σε Πολυδύναμο Ιατρείο.

Προφανώς και είναι πολύ σημαντική η αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας. Γιατί, όμως, βάζουν σε θέση αντιπαλότητας τους δύο γειτονικούς δήμους; Μας λένε δηλαδή ότι οι δύο οργανικές θέσεις περισσεύουν από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων; Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων δεν ξέρει όταν με ομόφωνη απόφασηζητά να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας και όχι να τους πάρουν κι από πάνωτις δύο θέσεις;

Φέρνουν τους δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ σε κατάσταση αναπόφευκτης διένεξης, λες και μπορεί κανείς να αποδείξει ποιος χρειάζεται περισσότερο τους γιατρούς, λες και αυτά είναι μετρήσιμα μεγέθη όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο, όταν και οι δύο δομές εξυπηρετούν και έκτακτα περιστατικά και κάνουν και εμβόλια για τον κορονοϊό και δίνουν καθημερινές μάχες για τους συμπολίτες τους.

Σε μία χώρα, όπου υπάρχει πραγματική μέριμνα για τη δημόσια υγεία, το σωστό είναι οι οργανικές θέσεις που αδειάζουν να καλύπτονται αμέσως και όχι να καταργούνται για να δοθούν αλλού.  Και όπου υπάρχει ανάγκη να δημιουργούνται νέες θέσεις. Αυτό σημαίνει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία πρέπει να αποτελεί πάντα προτεραιότητα, πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση. Αν, λοιπόν, οι κυβερνώντες δεν το καταλαβαίνουν αυτό ούτε τώρα και προτεραιότητα για αυτούς παραμένει μόνο η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υπακούουν ταπεινά στα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν υπάρχει ελπίδα να το καταλάβουν ποτέ.

Εκτός και αν η κατάργηση των δύο οργανικών θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων αντί για τη δημιουργία δύο νέων στο Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας γίνεται στη βάση της λογικής του διαίρει και βασίλευε, της πολιτικής διχασμού δηλαδή που ήδη εφαρμόζει κατά κόρον η κυβέρνηση Μητσοτάκη.