Ασφάλεια πολιτών και διενέργεια ελέγχων το ζητούμενο για το ΤΕΕ-ΚΔΘ


Tags |

Στους πληγέντες από το σεισμό οικισμούς των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας βρέθηκε κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τμήματος, κ. Νίκο Παπαγεωργίου. Η διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται, αλλά και με μηχανικούς-μέλη του Τμήματος που συμμετέχουν στα κλιμάκια των δημοτικών αρχών και του Υπουργείου Υποδομών που πραγματοποιούν τους προκαταρκτικούς ελέγχους σε δημόσια κτίρια και κατοικίες στις περιοχές που χτύπησε ο «Εγκέλαδος».

Εκτός από τον κ. Παπαγεωργίου, στο κλιμάκιο της Δ.Ε του ΤΕΕ-ΚΔΘ μετείχαν ο γενικός γραμματέας, κ. Αχιλλέας Κέλλας και τα μέλη Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Αστέριος Νάρης και Ιωάννης Κράιας, οι οποίοι μετέβησαν σε Δαμάσι, Μεσοχώρι και Πραιτώρι, καθώς και στο άτυπο Γραφείο Συντονισμού στο Στρατόπεδο «Σχοινά», στον Τύρναβο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο των μηχανικών-μελών που μετέχουν στα κλιμάκια ελέγχων-αυτοψιών, όσο και από τους εκπροσώπους Δήμων και Γ.Γ. Υποδομών, η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημίες έχουν κατασκευαστεί πριν το 1995, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή πιο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός. Ιδιαίτερα τα κτίσματα με φέρουσα τοιχοποιϊα, αλλά και αρκετά που κατασκευάστηκαν πριν το 1984 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα -κυρίως σε Δαμάσι και Μεσοχώρι.

«Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και σε καμία περίπτωση να μην παραβιάζουν τις οδηγίες που έχουν λάβει από τα κλιμάκια ελέγχων του Υπουργείου Υποδομών, ιδίως αναφορικά με τις κατοικίες και τα δημοτικά κτίρια στους οικισμούς. Η σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπομονή και σύνεση.

Επείγει να ολοκληρωθούν οι ταχείες αυτοψίες, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι συμπολίτες μας είναι άστεγοι. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι -γι’ αυτό και θέσαμε στη διάθεση των αρχών τους μηχανικούς-μέλη μας. Σε δεύτερο επίπεδο, θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά και συγκροτημένα την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων μας, με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια και τα σχολεία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΤΕΕ-ΚΔΘ τέθηκαν στη διάθεση των αρχών εθελοντές μηχανικοί-μέλη του Τμήματος, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι έλεγχοι και οι ταχείες αυτοψίες με προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες.

Η ενημερωμένη λίστα με τους εθελοντές μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ-ΚΔΘ θα παραδοθεί στη Γ.Γ. Υποδομών, προκειμένου να ενισχυθούν τα κλιμάκια ελέγχων, οι οποίοι θα διαρκέσουν και την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.