Ανησυχία για το ρήγμα του Τυρνάβου – Οι συστάσεις των ειδικών


Tags |

Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε ο κ. Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μετά τον σεισμό με επίκεντρο την Ελασσόνα.

«Ο σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.

Σχετικά με τον αν υπάρχουν ανάλογα ρήγματα ώριμα στην περιοχή που θα μπορούσε αυτό να φέρει μια διέγερση κάπου εκεί κοντά, σημείωσε ότι: «Ανάλογο ρήγματα υπάρχουν, και πιο νότια της Λάρισας, αλλά είχε δώσει ισχυρό σεισμό του 41′ το θεωρούμε πολύ απίθανο. Και πιο βόρεια και ανατολικά δεν ξέρουμε καθόλου ανώριμα.

» Γενικά αυτά τα ρήγματα έχουν μεγάλες περιόδους επαναφοράς, πολλές φορές χιλιάδων ετών. Κατά συνέπεια παρ όλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί η διέγερση των γειτονικών ρηγμάτων, όπως έγινε και στην ιταλία πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ίδια την ακολουθία αυτή τη στιγμή και στην περιοχή την οποία εξελίσσεται».

Όπως τόνισε, έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών. «Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ, γενικά η ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε προσοχή σε οποιοδήποτε σπίτι που έχει οποιαδήποτε υποψία βλάβης, ρωγμές ή βλάβες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατοικηθεί προτού ελεγχθεί από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που πηγαίνουν στην περιοχή και οι οποίοι θα διαβεβαιώσουν ότι την καταλληλότητα και αυτό γιατί ένας ισχυρός μετασεισμός σε ένα κτίριο χτυπημένο από σεισμό οδήγησε σε μερική και πλήρη κατάρρευση.

«Στην περιοχή του Δαμασίου, Τυρνάβου, Αμπελώνα και των γύρω χωριών πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρήση κατοικίας και άλλου χώρου σε δημόσιο χώρο συνάθροισης κοινού και τα λοιπά η οποία έχει εμφανείς οποιοδήποτε χρώμα πλούτου. Καταλαβαίνω ότι τα βράδια δύσκολα ενδεχομένως κάνει κρύο. Σκεφτείτε πόσο απίθανο θα ήταν να θρηνήσουμε θύματα όχι από τον κύριο σεισμό αλλά από μετασεισμούς. Άρα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι κάποιος να ελέγξει το σπίτι μας» διευκρίνισε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr