- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος για σεισμό: Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση υποδομών

«Τέτοιες ώρες αναμφίβολα δοκιμάζεται η αξιοπιστία του κράτους. Ήδη ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κ. Λιβάνιος, βρίσκεται αυτήν την ώρα στην περιοχή του Τυρνάβου, αλλά θα ήθελα και από μέρους σας να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των υποδομών στα χωριά μας που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα να συνδράμει, στο μέρος που του αναλογεί, στην αντιμετώπιση των ζημιών του σεισμού με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς μεταξύ Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που προήδρευε, την ώρα της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Δαμάσι, στη συζήτηση για τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια», αναφέρθηκε «στον εκκωφαντικό σεισμό που “ταρακούνησε” τον νομό της Λάρισας με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου-Ελασσόνας, ένα σεισμό που έγινε αισθητός σε χώρες της βαλκανικής και στη γειτονική Τουρκία, έντασης 5,9 με 6 ρίχτερ. Ευτυχώς, δεν έχουμε νεκρούς και σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι έγινε μέρα μεσημέρι. Από θαύμα, ωστόσο, δεν θρηνήσαμε θύματα στο σχολείο του Δαμασίου, όπου πρόλαβαν τα παιδιά και βγήκαν πριν καταρρεύσει ο τοίχος, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του Διευθυντή του σχολείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουμε ζημιές σε δεκάδες κατοικίες που κρίνονται ακατοίκητες και σε κτίρια, σε Βλαχογιάννη, Μεσοχώρι, Αμούρι, Δαμάσι, Δομένικο, Μαγούλα, Πραιτώρι και αλλού. Στον Τύρναβο κατέρρευσε το καμπαναριό του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη ο περικαλλής πέτρινος ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι. Ζημιές καταγράφονται και σε υποδομές εκτός του σχολείου στο Δαμάσι. Κλειστή είναι η γέφυρα στην είσοδο του χωριού, απροσπέλαστη είναι και η γέφυρα που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννη, όπως και ο δρόμος που έχει σκιστεί σε πολλά σημεία».

 

Πέτσας: Έτοιμοι να συνδράμουμε

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «όσον αφορά τον σεισμό, ήδη υπάρχει κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Λιβάνιο, με τη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ, τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Καραγιάννη, προκειμένου να έχουμε την πρώτη εκτίμηση για την έκταση των ζημιών και την ανάγκη της άμεσης συνδρομής της πολιτείας.

Σε επικοινωνίες που είχα και εγώ προσωπικά με τους Δημάρχους, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και με τους τοπικούς Βουλευτές, μεταξύ αυτών και με εσάς κ. Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αλλά κυρίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να υπάρξει έλεγχος της στατικότητας των γεφυρών και των σχολείων μας. Και αυτό, είναι κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τα συνεργεία της Περιφέρειας, όπως είχα την ευκαιρία ενημερωθώ και από τον Περιφερειάρχη.

Επομένως, μετά την σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα υπό τον κ. Λιβάνιο, θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε την πρώτη αντίδραση, σε σχέση με τις ζημιές και τις ανάγκες αποκατάστασης.

Από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαίωσα τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε άμεσα, είτε για την κοινωνική προστασία που έγκειται στην συνδρομή από 600 έως 6.000 ευρώ για τις ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν, αλλά και ευρύτερα για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση ζημιών. Επίσης, αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες, θα είμαι κι εγώ διαθέσιμος για να επισκεφθώ την περιοχή».