- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Έρχονται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στη Λάρισα!

«Στη μεγάλη εικόνα η κυβέρνηση αναμφίβολα παίρνει άριστα. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις, έχει σοβαρή κυβέρνηση στην οποία μπορεί να βασίζεται». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την παρέμβασή του έθεσε «ζητήματα που αναδεικνύονται από τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως της “Μήδειας”, την ορμή της οποίας ζήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα».

 

Προβλήματα σε εμβολιασμούς στη Λάρισα

Αναφορικά  με την πανδημία υπογράμμισε ότι «στη Λάρισα παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών. Όσοι επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού αυτό δεν είναι εφικτό πριν τον Απρίλιο με αποτέλεσμα κάποιοι να καταφεύγουν ακόμη και στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο των Αθηνών. Όπως με ενημέρωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Νίκαιας και του Αμπελώνα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα. Βεβαίως είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμούς που δείχνει ότι υποχωρούν οι θεωρίες συνομωσίας για τα εμβόλια και μειώνεται η απήχηση των αρνητών των εμβολίων, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουμε εμβολιασμούς δύο ταχυτήτων, άλλης για την πρωτεύουσα και άλλης για την περιφέρεια, που αδικεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται».

 

Κικίλιας: Θα ανοίξουμε κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα

Κληθείς από τον πρωθυπουργό να απαντήσει, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 608.500 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ έχουν κλειστεί 1,3 εκατομμύρια ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες. Για το πρόβλημα με τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας άνω των 75 ετών, έχοντας δίπλα του τον Γ.Γ. κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα στον νομό σας». Δήλωσε, επίσης, ότι ήδη με τους εμβολιασμούς μειώνεται ο δείκτης νοσηρότητας και θνητότητας, και πρόσθεσε ότι έχουν μπει στον προγραμματισμό οι ευπαθείς ομάδες.

 

Κορονοενισχύσεις” και διαμαρτυρίες…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για τις συνέπειες στην οικονομία αναφέρθηκε στις «διαμαρτυρίες από τον χώρο της εστίασης. Η Λάρισα είναι γνωστή ως η πόλη του καφέ, με αρκετούς να δραστηριοποιούνται στην εστίαση, τους είδατε κ. πρόεδρε και εσείς. Διαμαρτυρίες, όμως, υπάρχουν και από άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στηρίξει. Αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων για τους οποίους ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ για τα λεωφορεία έως 30 θέσεις και 3.600 ευρώ για τα άνω των 30 θέσεων για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ και καλούνται έως 26 Φεβρουαρίου να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, όταν εδώ και ένα χρόνο έχουν παροπλισμένα τα λεωφορεία τους.

Είναι θετικό ότι δόθηκαν κορονοενισχύσεις” σε αρκετά αγροτικά προϊόντα που πλήγηκαν από την πανδημία. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν προσδοκίες για άλλα, όπως τα ροδάκινα, τα αχλάδια και το βαμβάκι που για χρόνια θεωρούνταν ο “λευκός χρυσός” του κάμπου. Υπήρξε σχετικό αίτημα εν μέσω της εκκοκκιστικής περιόδου από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος. Ρώτησα αν υπάρχει πράγματι πρόθεση ενίσχυσης ή η φημολογία εξυπηρετούσε κερδοσκοπικά παιχνίδια για να μην υπάρξουν αντιδράσεις αγροτών για τη χαμηλή τιμή αγοράς του βαμβακιού. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ. Αντιθέτως, υπήρξαν δημοσιεύματα με επίκληση πληροφοριών αρχικά για ενισχύσεις της τάξεως των 40 ευρώ το στρέμμα και εσχάτως για 25 ευρώ το στρέμμα. Μιλούμε, δηλαδή, για μια δαπάνη ύψους 60-96 εκατομμυρίων ευρώ. Καλό θα είναι να διευκρινιστεί εγκαίρως τι τελικά ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

 

Απάντηση Σταϊκούρα

Απαντώντας για τα θέματα αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την εστίαση που είχε μείωση τζίρου 1,8 δις ευρώ το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δις και επιπλέον δόθηκε 1,1 δις ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Για δε τη Λάρισα είπε ότι δόθηκαν σε 10.750 επιχειρήσεις εστίασης μόνο από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή 22,5 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 104 εκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την καθυστέρηση καταβολής της ενίσχυσης στα τουριστικά λεωφορεία, που λύνεται, καθώς όπως είπε αναμένει με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη έγκριση από την Dg comp της ΕΕ, προκειμένου να εκταμιευθούν 22 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.

Επιπλέον, με αφορμή τις “κορονοενισχύσεις” στους αγρότες είπε ότι 71.000 αγρότες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή εκ των οποίων 8.757 βαμβακοπαραγωγοί.

 

Οι ζημιές και ο ΕΛΓΑ…

Ο κυβερνητικός βουλευτής για τις συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είπε χαρακτηριστικά ότι «στην περιφέρεια υφιστάμεθα στην πράξη τις συνέπειες του παγετού. Ήδη έχουμε μείωση στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από το ισοζύγιο γάλακτος που μηνιαία γίνεται. Έχουμε, επίσης, ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες που βρίσκονταν στην ανθοφορία,οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Και είναι πολύ πιθανό να έχουμε και ζημιές σε δένδρα που δεν ήταν σε ανθοφορία, αλλά στο μπουμπούκι, και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν οι ζημιές και ο παγετός να είναι πιο ήπιος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Στον “Ιανό” με εντολή σας κ. πρόεδρε, ο ΕΛΓΑ λειτούργησε με διαδικασίες φαστ τρακ. Αυτός, όμως, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Έχουμε απλήρωτες αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ του 2017. Απλήρωτες αποζημιώσεις από τον παγετό του περυσινού Μαρτίου και τώρα έχουμε νέες ζημιές από παγετό. Πως μπορεί να τα φέρει βόλτα μια οικογένεια που δεν έχει λάβει αποζημιώσεις από πέρυσι και τώρα έχει νέες ζημιές; Είναι έτοιμος ο ΕΛΓΑ για τη μετάβαση στην ψηφιακή εκτίμηση; Χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό; Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της αποδοτικότητας των στελεχών του;».

 

Καθυστερήσεις στις συντάξεις

Τέλος, επισήμανε «τις μεγάλες καθυστερήσεις που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην έκδοση των συντάξεων και τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για τις μεγάλες αναμονές. Γνωρίζω ότι η προσπάθεια για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων έχει την προσωπική σας σφραγίδα. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».