Παν/μιο Θεσσαλίας: Συνεδρίαση Κοσμητείας Σ.Α.Κ.Ε. για το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου


Tags |

Από τις 5 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιούνται μαζικές και συνεχόμενες κινητοποιήσεις φοιτητών/τριών και καθηγητών/τριών ενάντια στον διορισμό, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μελίχ Μπουλού στη θέση του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενός από τα παλαιότερα και διεθνούς φήμης δημόσια πανεπιστήμια της Τουρκίας. Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό Πρύτανη πανεπιστημίου στη γείτονα χώρα, μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
Ο διορισμός αυτός αποτελεί συνέχεια σκληρών αντιδημοκρατικών μέτρων εναντίον των πανεπιστημίων που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από το αποτυχημένο εναντίον του πραξικόπημα του 2016, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πανεπιστημιακοί να έχουν χάσει την θέση τους, να έχουν συλληφθεί, να κρύβονται ή να έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.
Με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, όπου η κάθε αντίδραση στις αποφάσεις της κυβέρνησης μπορεί να αποτελεί αιτία ποινικοποίησης, ακόμα και φυλάκισης, η αντίδραση των συναδέλφων πανεπιστημιακών και των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου για προάσπιση αυτονόητων ακαδημαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί σπουδαία κοινωνική παρέμβαση που αναδεικνύει υψηλό σθένος. Άγνωστος είναι, άλλωστε, καθώς δεν υπάρχει αντικειμενική πληροφόρηση, ο αριθμός φοιτητών/τριών και ακαδημαϊκών που έχει ήδη συλληφθεί από την αστυνομία, η οποία καθημερινά ελέγχει την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Ως Έλληνες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Τούρκων συναδέλφων μας και των φοιτητών τους για ένα ελεύθερο αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, στο οποίο οι αποφάσεις θα παίρνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, από τα ίδια τα  μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.