- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Είκοσι χρόνια λειτουργίας Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Την 1η Φεβρουαρίου του 2021 τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. που λειτουργούν με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ έκλεισαν είκοσι χρόνια λειτουργίας. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2001 ως η πρώτη προσπάθεια στη χώρα πλαισίωσης και υποστήριξης πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας των άμεσα ενδιαφερομένων για την αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Έκτοτε τα προγράμματα εξελίχτηκαν σε ολοκληρωμένα «ανοικτά» προγράμματα απεξάρτησης που βασίζονται στις σύγχρονες κριτικές επιστημονικές προσεγγίσεις. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη χώρα (στη Θεσσαλονίκη από το 2001, στη Σητεία από το 2008, στα Χανιά από το 2013 και στη Λάρισα από τα μέσα του 2015) τα οποία παρέχουν, ως δημόσια προγράμματα, δωρεάν όλες τους τις υπηρεσίες. Ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος των εν λόγω προγραμμάτων είναι ο ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας. Τη διαχειριστική ευθύνη των προγραμμάτων έχει ο ΕΛΚΕ του Α.Π.Θ.

Τα προγράμματα υποστηρίζουν ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, από αλκοόλ καθώς και ανθρώπους με συμπεριφορικές εξαρτήσεις (τυχερά παιχνίδια, εφαρμογές διαδικτύου, φαγητό κ.α.). Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Πιο συγκεκριμένα, τα επιμέρους προγράμματα ανήκουν στο δίκτυο των «στεγνών» προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ συμπληρώνοντας το φάσμα των προτεινόμενων προτάσεων απεξάρτησης της χώρας.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας έχουν υποστηριχτεί περίπου4000 διαφορετικοί άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και 2100 μέλη του οικογενειακού και συγγενικού τους περιβάλλοντος. Χάρη στην καινοτόμο μεθοδολογία τους, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εκατοντάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη των οικογενειών τους σε ετήσια βάση (περίπου χίλια άτομα) με σημαντικά χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, χιλιάδες άτομα έχουν λάβει αυτά τα χρόνια συστηματικές υπηρεσίες από τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στους τομείς της πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της υποστήριξης εγχειρημάτων αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας, της εκπαίδευσης (αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζονται στα συνοδευτικά γραφήματα και πίνακες).

Πέρα από τη συστηματική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων πρόληψης της εξάρτησης, ειδικά στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, τα προγράμματα έχουν συμβάλει στον εμπλουτισμό των μεθοδολογιών απεξάρτησης. Πιο συγκεκριμένα, εισήγαγαν  ή συνέβαλαν στην εισαγωγή των παρακάτω ιδεών και πρακτικών στο πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα:

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπου υπολογίζεται ότι θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, προγραμματίζονται μια σειρά δράσεις όπως ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις, εκδόσεις, που θα αφορούν στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της συνεισφοράς τους κατά τα είκοσι χρόνια λειτουργίας τους.

 

Πρόσωπα επικοινωνίας:

Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, MSc, PhD, Αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Τηλέφωνο: 6985128785, email: lainas@selfhelp.gr [1]

 

Γκαϊφύλλιας Κωνσταντίνος, Κοινωνικός Λειτουργός, MSc, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας. Τηλέφωνο: 2410233332, email: larisa@selfhelp.gr [2]

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο διαδίκτυο:

Webpage [3]Facebook Page [4]Twitter [5]LinkedIn [6]Instagram [7]YouTube channel [8]