- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Eκκλησιαστική τέχνη του 18ου – 20ου αιώνα και προληπτική συντήρηση των ιερών κειμηλίων

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Eκκλησιαστική τέχνη του 18ου – 20ου αιώνα και προληπτική  συντήρηση των ιερών κειμηλίων».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί ζωντανά διαδικτυακά  την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου από 17:00- 20:00 και μέσω της πλατφόρμας zoom και  απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η επιμόρφωση εντάσσεται στις επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τη μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τα ιερά κειμήλια που εκτίθενται στο ΛΙΜΛ, να δουν την εξέλιξή της και να πληροφορηθούν για την προληπτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την επεμβατική συντήρηση των ιερών κειμηλίων.

Το σεμινάριο  περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Α. Χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κου Ιερωνύμου

Χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κου Νίκου Λιούπα

Χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών κου Πάνου Σάπκα

Χαιρετισμό της Δ/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Λάρισας κας Aικατερίνης Καραγιώργου.

Β.  Ζωντανή εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή  Λατρεία, 18ος -20ός αι. Θεωρητικό πλαίσιο για την εξέλιξη και τους νεωτερισμούς στην εκκλησιαστική τέχνη την περίοδο αυτή». Εισηγήτρια Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος-Λαογράφος

Γ. Προληπτική συντήρηση ιερών κειμηλίων. Εισηγήτρια Σταυρούλα Νάκου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εισηγητές θα μπορούν σε real time μετάδοση μέσα από το μουσείο να αλληλεπιδρούν με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο συζητώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις on line. Κατά την  εικονική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μέρος η εμψυχώτρια θα κινείται ελεύθερα στην έκθεση του μουσείου περιγράφοντας τα εκθέματα και οι εκπαιδευτικοί  θα μπορούν να βλέπουν τους  χώρους, να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν τις πληροφορίες.

Το επόμενο βήμα είναι οι ζωντανές εικονικές περιηγήσεις για σχολικές ομάδες στην έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι»  που  το  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου για νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα εκκλησιαστικής τέχνης. Για τις ζωντανές εικονικές ξεναγήσεις των μαθητών θα προηγηθεί ενημέρωση στα σχολεία για δηλώσεις συμμετοχής,

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο, στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/1SDDfx5DjNPaq1TD8 [1] . Για περισσότερες πληροφορίες στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Κωνσταντίνα Χατζημίχου στο τηλ 2414409871.

Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 100 εκπαιδευτικοί μέσω της πλατφόρμας zoom. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.