- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Άννα Βαγενά: Να χαρακτηριστεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό για τους υγειονομικούς

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού 20 υγειονομικοί και 13 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία – και ακολουθούν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα – ο Covid-19 έχει ήδη αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, επομένως παρέχονται και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις και μάλιστα πολλές χώρες τον αναγνωρίζουν εν γένει ως επαγγελματική ασθένεια και όχι μόνο για τους υγειονομικούς, ένα μέτρο που έχει ήδη καταθέσει ως πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχουμε ακούσει για ατομική ευθύνη όσων νοσούν, για ΕΔΕ σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δημόσιου νοσοκομείου επειδή νόσησε και για ευθύνη των γιατρών για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας από τον ιό εκτός ΜΕΘ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ζητά, μέσω σχεδίου νόμου που κατέθεσε, τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή της βαριάς αναπηρίας των υγειονομικών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τους στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορονοϊού και, επιπλέον, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Θα πράξει η κυβέρνηση τα αυτονόητα; Θα ικανοποιήσει αυτό το δίκαιο αίτημα, δείχνοντας τον ελάχιστο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη που οφείλει στους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Ή δεν θα περισσέψουν τα χρήματα γιατί επείγει να προσλάβει 1.000 ένστολους για να φυλάνε τα ΑΕΙ;Τα πράγματα είναι σοβαρά. Μετατρεπόμαστε μέρα με τη μέρα σε ένα κράτος αστυνομοκρατίας, όπου οι πραγματικές και επείγουσες ανάγκες αγνοούνται και οι δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης φιμώνονται και καταστέλλονται.