Μάξιμος: Απειλή για την ελευθερία έκφρασης η θρησκευτική μισαλλοδοξία!


Tags |

Στην αναχαίτιση της πανδημίας του covid-19 και στην εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, με αφορμή τις προκλήσεις της χρονιάς που έφυγε, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο μήνυμά του στο Ημερολόγιο της ΔΣΟ για το 2021. Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο Ημεροδρόμιο, που είναι αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (11ος αιώνας), η οποία αυθαιρέτως το 2020 μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως άλλωστε και η Αγία Σοφία, σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας, φιλοξενούνται φωτογραφίες του απαράμιλλου βυζαντινού μνημείου με τα μοναδικά ψηφιδωτά.

Στο μήνυμα που αναγράφεται σε τέσσερεις γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- και υπογράφεται και από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, αφού γίνεται ειδική αναφορά στην πανδημία και στις ελπίδες για το ξεπέρασμά της, επισημαίνεται ότι «ένα ανησυχητικό φαινόμενο που μας υπενθύμισε η χρονιά που φεύγει είναι η απειλή για την ελευθερία έκφρασης και δράσης των πολιτών από την έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα πρόσφατα γεγονότα σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη είναι απολύτως καταδικαστέα. Ως ΔΣΟ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ένταση για την εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και ομολογιών.

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους η ΔΣΟ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα Ετήσιο Ημερολόγιο, που φιλοδοξούμε να εκδίδεται κάθε χρόνο. Ο κοσμικός-πολιτικός χαρακτήρας του ανά χείρας ημερολογίου του 2021 συμπληρώνεται με τις κυριότερες χριστιανικές εορτές κάθε ημέρας της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας των πρώτων 10 αιώνων, αλλά και τις εορτές του Ορθόδοξου εορτολογίου μέχρι τις ημέρες μας. Είναι προφανές πως μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι απλή, μια και η κάθε ημέρα του έτους πλημμυρίζει από μνήμες και γιορτές μεγάλων Πατέρων, Διδασκάλων, Ομολογητών, Μαρτύρων και Οσίων, “των απ’ αιώνος σοι ευαρεστησάντων”. Η επιλογή έγινε με τρόπο ώστε, εκτός των άλλων, δια της ανάδειξης της μνήμης των, να αναδεικνύονται και οι αξίες και η θεολογία των Ορθοδόξων χριστιανών, όπως και το οικουμενικό πρόσωπο του Ορθοδόξου εορτολογίου. Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη!».

Το εορτολόγιο του ημερολογίου είναι βασισμένο στο συναξάριο του μοναχού Μακαρίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, ενώ στο τέλος υπάρχει παράρτημα με τον εορτασμό των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, που ακολουθείται από μέρος των ορθόδοξων εκκλησιών.