- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Πότε επιτέλους θα ρυθμιστούν τα μικροδάνεια του ΟΕΚ στην Εθνική Τράπεζα;

Στο ζήτημα των μικροδανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕτΕ) και έκτοτε δεν έχουν ρυθμιστεί επανέρχεται, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αυτή τη φορά, η ερώτησή του στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα συνοδεύεται από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) για τις έως σήμερα ενέργειές τους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «ένα σημαντικό μέρος από τα άτοκα μικροδάνεια αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας, που συνήφθησαν μεταξύ δικαιούχων και του τ. ΟΕΚ την περίοδο 1995-2000, τα οποία μεταφέρθηκαν για παρακολούθηση στην ΕτΕ, δεν έχουν έως σήμερα ρυθμιστεί, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των δανειοληπτών.

Το θέμα το έχουμε θέσει κατ επανάληψη τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ενέργειες που θα άρουν το αδιέξοδο, ουσιαστικά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος.

Οι δανειολήπτες εύλογα διαμαρτύρονται διότι χωρίς δική τους υπαιτιότητα παραμένουν δέσμιοι οφειλών εδώ και χρόνια, αδυνατώντας να προβούν στη ρύθμισή τους για αδιευκρίνιστους λόγους. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η κωλυσιεργία που βιώνουν, ενώ άλλοι συμπολίτες τους που έλαβαν παρόμοια δάνεια έχουν προβεί στη ρύθμισή τους, είναι αδικαιολόγητη και προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Για ποιούς λόγους, παρά τις συνεχόμενες προτροπές για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων είτε δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε δια ζώσης, δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των άτοκων μικροδανείων του τ. ΟΕΚ που μεταφέρθηκαν στην ΕτΕ;
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση του ΟΑΕΔ για τη λύση του προβλήματος έως σήμερα; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.
  3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πότε επιτέλους θα υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος;

 

Στη φωτ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη σε πρόσφατη συνάντησή τους στις 25.09.20