- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Υπογράφεται η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου  «Ενίσχυση Ενεργειακής Απόδοσης 1ου  ΕΠΑΛ Τυρνάβου», συνολικού προϋπολογισμού 705.000,00 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Το επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση  μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου Τυρνάβου για την έναρξη των εργασιών.

 

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκσυγχρονίζει μέσα από το ολοκληρωμένο  πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων που έχει εκπονήσει ένα ακόμη σχολικό συγκρότημα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις  του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου και αποδίδουμε στους  μαθητές της ευρύτερης περιοχής και στους καθηγητές τους ένα σύγχρονο χώρο μάθησης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υποδομές εκπαίδευσης είναι έργα με προστιθέμενη αξία που αφήνουν πίσω τους μέλλον. Το  πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης 54 συνολικά δημοσίων κτιρίων στην Θεσσαλία, που σχεδίασε η Περιφέρεια και χρηματοδοτείται με 45 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

«Πράσινες» παρεμβάσεις

 

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Η, το οποίο προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη και στο δώμα.

-Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του σχολικού κτηρίου.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα.

-Εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης καυσαερίων inverter με αντιστάθμιση.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

-Εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτηρίου (BEMS).

Από την λειτουργία του έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.