Α. Βαγενά: Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μόνιμη δημοσίευση κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο


Tags |

Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για την επαναφορά της καθολικής, υποχρεωτικής και μόνιμης δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 17/12/20. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μοιράζει πακτωλούς χρημάτων στα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ της πρωτεύουσας, απέρριψε την τροπολογία, ομολογώντας ουσιαστικά την πραγματική πρόθεσή της, που είναι να εγκαταλείψει στην τύχη τους τα Μέσα της περιφέρειας και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Παρά το γεγονός ότιδεν υφίσταται καμία σχετική δέσμευση μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση των αρίστων αρνείται να θεσμοθετήσει καθολικά την έμπρακτη στήριξητου περιφερειακού Τύπου,ενώ έχει επίσης αφήσει αναξιοποίητο το πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αφενός οδηγείεκατοντάδες εφημερίδες πανελλαδικά σε οικονομική ασφυξία και αφετέρου εγείρει μείζονα ζητήματα διαφάνειας και Δημοκρατίας, φιμώνοντας έμμεσα την πολυφωνία, την ελευθεροτυπία, την ενημέρωση και τον διάλογο στις τοπικές κοινωνίες.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,μέσα σε ιδιαιτέρως στενά δημοσιονομικά πλαίσια, είχε πετύχειμία σειρά ρυθμίσεων για την ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων καιτη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο για πέντε χρόνια, χρονικό διάστημα που εκπνέει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Για αυτό και ήταν επείγον να ψηφιστεί η τροπολογία που έφεραν οι βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ καιπου παρ’ όλα αυτά απέρριψε η κυβέρνηση της ΝΔ.