Άννα Βαγενά: Ο εμπαιγμός του click away


Tags |

Η λύση του click away για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αποδείχτηκε ως μία ακόμη παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεων αυτής στην Οικονομία. Έχουμε πλέον μία χιονοστιβάδα προβλημάτων που κατευθύνεται με ταχύτητα, όχι βεβαίως προς τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους, αλλά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Σύμφωνα με εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας,οκτώ στα δέκα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και όσα άνοιξαν είχαν ανύπαρκτο τζίρο, ενώ στην πόλη μας, τη Λάρισα,το μέτρο έκανε πρεμιέρα με μηδενική καταναλωτική κίνηση, φέρνοντας τον εμπορικό κόσμοσε κατάσταση απελπισίας.

Είναι, όμως, το συγκεκριμένο μέτρο ένας ακόμα λάθος υπολογισμός της κυβέρνησης ή μία συνειδητή επιλογή βάσει του ιδεολογικού της υπόβαθρου για την ενίσχυση μόνο των «μεγάλων ψαριών»; Μας απάντησε σε αυτό από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος  υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόμενος με τον γνωστό κυνισμό του πως «προφανώς οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίσουν περισσότερο»και με τον πρωθυπουργό να παρευρίσκεται στην αίθουσα και να τον χειροκροτεί μετά το πέρας της ομιλίας του. Το clickaway αποτελεί,λοιπόν, έναν εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων, που δεν έχουν τις υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία.

Όμως, υπάρχει τρόπος να αναπνεύσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι και ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα τον φωνάζουμε μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μας:Να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους, να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα και να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος. Και εάνοι φωνές μας δεν καταφέρουν να διαπεράσουν τις νεοφιλελεύθερες παρωπίδες της παράταξης που μας κυβερνά, τα δίκαια αιτήματα του λαού θα αναγκαστούν τα ακούσουν, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.