- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στη Βουλή η Ερώτηση της Άννας Βαγενά για τη δεινή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας

Στη Βουλή συζητήθηκε στις 11/12/20 η Επίκαιρη Ερώτηση της Άννας Βαγενά προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα«Επιτακτική ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων για τα νοσοκομεία της Λάρισας», η οποία απαντήθηκε από την Υφυπουργό Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη.

Αρχικά, η Άννα Βαγενά επισήμανε πως βρέθηκε σήμερα στο βήμα της Βουλής προκειμένου να δώσει φωνή στους χιλιάδες συμπατριώτες της της Λάρισας και πως αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια «να ακουστεί σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή η φωνή,που είναι η δική τους φωνή».

Περνώντας στο θέμα της ερώτησης, η βουλευτής απεύθυνε στην Υφυπουργό τα εξής ερωτήματα:

«Σας ρωτάμε, λοιπόν, τι κάνετε τους εννέα μήνες από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα για να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μαζί με αυτά τα δύο σημαντικά δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας; Τι κάνετε στην κυβέρνηση πέρα από το να επαναπαύεστε στις δάφνες σας, να αυτοθαυμάζεστε και να ζείτε “στιγμές ανεμελιάς”; Η πραγματικότητα είναι σκληρή και σας λέει ότι δεν κάνατε απολύτως τίποτα».

Στη συνέχεια, η Άννα Βαγενά ανέγνωσε την από 8/12/20 επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προς τους βουλευτές του Νομού Λάρισας με τον τίτλο «Μάχη χωρίς τέλος», μία απεγνωσμένη έκκληση για προσλήψεις με διαδικασίεςεξπρές, για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), για την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων ως ανταμοιβή καιγια τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικού προσωπικού και ΟΑΕΔ.

Η απάντηση της Υφυπουργού, κατά την πρωτολογία της, ανέδειξε, δυστυχώς και για μία ακόμη φορά, την τραγική απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην ικανοποίηση που έχει η κυβέρνηση για τα αντανακλαστικά της σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας και την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στα νοσοκομεία και, εν προκειμένω, συγκεκριμένα στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας.

Κατά τη δευτερολογία της, η Άννα Βαγενά είπε στην Υφυπουργό ότι αυτά πρέπει να τα πει σε εκείνους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους απότην πανδημία,ανθρώπους που είναι πιθανόν να είχαν γλιτώσει αν είχαμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Κατόπιν,κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πλήθος στοιχείων, επιστολών και πρόσφατων δημοσιευμάτων, τα οποία αποτυπώνουν μία εικόνα πολύ πιο ζοφερή από αυτή που παρουσίασε η Υφυπουργός. Αυτά συμπεριλάμβαναν και πλήρεις αναφορές από τα γραφεία Διοίκησης τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σχετικά μετη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, τον αριθμό εισαγωγών κρουσμάτων Covid-19, διασωληνωμένων, κρουσμάτων Covid-19 σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κενών οργανικών θέσεων ιατρών και νοσηλευτών.

Επιπλέον, η Άννα Βαγενά αναφέρθηκε στον εργαζόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τραυματιοφορέων Λάμπρο Τσάπαλη, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 2/12/20 και σύμφωνα με τον οποίο «χάθηκαν ζωές και το ξέρετε»,τονίζοντας στην Υφυπουργό πως οφείλει απαντήσει πρωτίστως σε εκείνον.

Κλείνοντας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής τα θερμά της συλλυπητήρια σε όλους όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τον κορονοϊό, αλλά και θερμές ευχαριστίες, σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλης της χώρας και βέβαια της Λάρισας.