- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ο Δήμος Κιλελέρ στο πλευρό των μαθητών στην εποχή της νέας ηλεκτρονικής πραγματικότητας

Το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο κατά της πανδημίας και η αναγκαστική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης την οποία είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν οι μαθητές, βρήκε το Δήμο Κιλελέρ έτοιμο να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πραγματικότητας.

Από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς ταμπλετών για τους αδύναμους μαθητές του Δήμου, έχοντας λάβει κιόλας την πρώτη προσφορά την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου από τον ΟΤΕ, και την αμέσως επόμενη ημέρα από αξιόπιστη ιδιωτική εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικά είδη. Η διαδικασία προμήθειας των ταμπλετών έχει φτάσει στο τέλος και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η παραλαβή τους. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στα δεδομένα προβλήματα όγκου που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ταχυμεταφορών της χώρας μας.

Οι πρόεδροι της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους διευθυντές των σχολείων οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την καταγραφή των αναγκών τηλεκπαίδευσης κάθε παιδιού, συνδράμονταςστην επίλυση όλων των ζητημάτωνπου προκύπτουν. Επίσης είναι διαρκώς κοντά στους μαθητές παροτρύνοντας τους να επικοινωνούν χωρίς καθυστέρηση και δισταγμό με το τμήμα Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Δήμου στιςπεριπτώσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υλικό ή το λογισμικό της τηλεκπαίδευσης.Το προαναφερθέν τμήμαμε εντολή δημάρχου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα σχολεία προκειμένου να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Ο Δήμος Κιλελέρ κατάφερε έγκαιρα να εξασφαλίσει σε όλα τα χωριά, μέσω υβριδικής τεχνολογίας, ακόμη και εκεί που ήταν αντικειμενικά δύσκολο, γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα έχει τοποθετήσει σημεία εξυπηρέτησης δημοτικού ασύρματου δικτύου στο σύνολο των κοινοτικών καταστημάτων του Δήμο.

Σε τοπικές κοινότητες όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα μετην παρακολούθηση των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων, παραδόθηκαν στους μαθητές τα κοινοτικά καταστήματα προκειμένου να παρακολουθούν τα  μάθημα τους μέσω του δημοτικού ασύρματου δικτύου, πάντατηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

Ο Δήμος Κιλελέρ μέσω του τμήματος Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Επικοινωνιώνκαινοτόμησε, καθώς από το προηγούμενο απαγορευτικό (lockdown) της άνοιξης δημιούργησε πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσηςγια τους παιδικούς σταθμούς του ώστε τα παιδιά ναμην χάσουν την επαφή με το σχολείο τους κατά το ξεκίνημά τους. Γι’ αυτή του την ενέργεια έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από την ΕιδικήΓραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων (ΕΠΑΝΕΚ).

Η Μουσική σχολή του δήμου Κιλελέρ κάνει απρόσκοπτα εξ’ αποστάσεως μαθήματα έχοντας εξασφαλίσει στις υποδομές της γρήγορη ταχύτητα διαδικτύου. Ακόμη βρίσκεται καιστη διαδικασία αγοράς ταμπλετών και φορητών Η/Υ για τους καθηγητές της.

Τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Κιλελέρ πραγματοποιούνται πλέον απρόσκοπτα μέσω της «ηλεκτρονικής πλατφόρμαςεξ’αποστάσεων συσκέψεων».

Η τηλεργασία για τους υπαλλήλους του Δήμου έχει ενεργοποιηθεί ξανά, όπως και στο πρώτο απαγορευτικό (lockdown), προσφέροντας τους τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως εργασίας.

Έχει δημιουργηθεί το σύστημα των  απομακρυσμένων πληρωμών (easypay) για την ηλεκτρονικήπληρωμή των οφειλών των δημοτών.

Λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ασφαλούς αμφίδρομης επικοινωνίας με τα μαιευτήρια,προκειμένου να μην χρειάζεται η δια ζώσης δήλωση των τέκνων από τους γονείς τους κατά τηγέννηση.

Εν κατακλείδι  σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις που αφορούν στα σχολεία τονίζεται ότι επισκευάστηκαν όσα σχολικά οικήματα είχαν προβλήματα με στόχο τη διασφάλιση της αποδοτικότερης διδασκαλίας των μαθητών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου της Νίκαιας στα οποία τοποθετήθηκε επίσης φυσικό αέριο με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Εξοπλίστηκαν τα σχολεία με σύγχρονους Η/Υ οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που παραδόθηκαν προς χρήση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Επιτεύχθηκε άριστο επίπεδο της συνεργασίες των επιτροπών αλλά και του Δήμου στο σύνολό του με τους διευθυντές των σχολείων. Γεγονός που αποδεικνύεται από την καθημερινή επικοινωνία αλλά και από τις έγγραφες ευχαριστίες των επικεφαλής των σχολείων προς το δήμαρχο για την ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Έγινε πρόσληψη του μέγιστου αριθμού υπαλλήλων καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες με ορατά αποτέλεσμα στη βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας. Κατά την πανδημία έγινε απολύμανση όλων των σχολείων και μοιράστηκαν σε μαθητές και καθηγητές ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια κ.λπ.)

Είναι πρόδηλο ότι ο Δήμος Κιλελέρ αναβάθμισε τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τους δημότες του. Αυτές τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και την καθημερινή αρωγή των ειδικευμένων τμημάτων του προσφέρει, τώρα στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, στους μαθητές των σχολείων.

Καθίσταται όμως απορίας άξιο το γεγονός ότι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούν αυτήν την πρόοδο. Προφανώς ή δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς ως οφείλουν λόγω της θέσης τους ή επιζητούν, με κίνδυνο όμως να εκτεθούν στην κοινή γνώμη, τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που δικαιούνται.