Μάξιμος: Ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία


Tags |

«Δυστυχώς, η αντίδραση, έως σήμερα, διεθνών οργανισμών, αλλά και χωρών με ορθόδοξη παρουσία ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Τούτο μας λυπεί, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, μπορεί να είναι μοχλός πίεσης στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στα εγκαίνια της Διαδικτυακής Έκθεσης: “Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έκφραση της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης”.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για τη διοργάνωση της Έκθεσης και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κτιστάκη για τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε στα τουρκικά δικαστήρια, για την ακύρωση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι μας, από την θέση που υπηρετεί ο καθένας, να παρεμβαίνουμε ώστε αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2020 με τη βάρβαρη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, να μην θεωρηθεί κάτι τετελεσμένο. Γιατί τετελεσμένο υπάρχει μόνον όταν οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο. Όταν δηλαδή παραιτούνται από την διεκδίκηση της επικράτησης της αλήθειας και του δικαίου. Αλλά τότε θα έπρεπε να αποδεχθούμε ότι η Ιστορία γράφεται μόνο με τη βία και την ισχύ».

Για τον ναό-σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, στην οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε και ο ξακουστός θεσσαλικός πράσινος λίθος από τη Χασάμπαλη της Λάρισας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαλαλούμε την αλήθεια. Ότι η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε ως χριστιανικός ναός, στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που οι Φράγκοι επέβαλαν να ονομάζουμε Βυζάντιο. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη από τις 14 Ιουλίου με κοινό μας ψήφισμα καταδικάσαμε αυτήν την τουρκική αυθαιρεσία και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της απόφασης. Θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευσή μας ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Το ζήτημα θα συνεχίσουμε να το θέτουμε σε όλες τις διεθνείς μας επαφές, επιδιώκοντας τη διεθνή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, ενώ θα στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα υπηρετεί την ιερή υπόθεση της διαφύλαξης της υπόστασης του Ναού της Αγίας Σοφίας και των υψηλών συμβολισμών που αυτός συμπυκνώνει για εμάς τους Έλληνες, τους ορθοδόξους, αλλά και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο». Τέλος ανακοίνωσε την έκδοση τόμου για την «ανάδειξη της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας» και «τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού».

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου χαιρετισμό στην εκδήλωση, που συντόνισε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου απεύθυνε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ εισηγήσεις ανέπτυξαν ο ιατρός και συγγραφέα κ. Χριστόφορος Σωφρονίου με θέμα «Ο αρχιτεκτονικός και εικαστικός θησαυρός της Αγίας Σοφίας, Ανεκτίμητη κληρονομία της Ρωμιοσύνης» και ο καθηγητή του ΔΠΘ κ. Ιωάννης Κτιστάκις με θέμα «Αγία Σοφία: ένας προδιαγεγραμμένος “εξισλαμισμός”».

Η Έκθεση θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά στην Ιστοσελίδα: www.hagiasofiaexh.com μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.