- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Άννα Βαγενά: Ενίσχυση της Aegean με 120 εκατομμύρια στις πλάτες των φορολογουμένων

Μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες, ίσως αφελείς, απορίες σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον «εθνικό αερομεταφορέα» με 120 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος.«Εθνικό αερομεταφορέα» αποκαλεί η κυβέρνηση την ιδιωτική εταιρεία μετόχων Aegean. Ουδέν σχόλιον ως προς αυτό.

Αντιλαμβάνομαι ότι η κρίση της πανδημίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στις εταιρείες αερομεταφορών. Όμως, η ιδιωτική εταιρεία Aegean είχε στο τέλος του 2019 επίπεδα ρευστότητας περί τα 510 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαβάζω πως από το 2015 μέχρι το 2019 διένειμε μερίσματα στους μετόχους τηςύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η εταιρεία έλαβε 115 εκατομμύρια ευρώ από τα πρώτα μέτρα στήριξης στον κλάδο των αερομεταφορών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας τον Μάρτιο 2020. Ταυτόχρονα εξασφάλισε μόνιμη μείωση του μισθολογικού κόστους, αποζημίωση πτήσεων με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση ΦΠΑ, ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας Covid-19 για ένα δάνειο της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώμε εγγυητή… το ελληνικό Δημόσιο.

«Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων, προχωρά η Κυβέρνηση, δρομολογώντας τη στήριξη της εταιρείας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μετάφραση: προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή από τους μετόχους της εταιρείας κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Τι «δίκαιο» ακριβώς υπάρχει σε όλη αυτή την υπόθεση; Γιατί δεν μπήκαν «υποθήκη» για δάνεια, ούτε χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των ζημιών της Aegeanτα 510 εκατομμύρια που είχε ως κερδοφόρα επιχείρηση στο τέλος του 2019; Γιατί, τότε, ιδιωτικοποιήσαμε τον πραγματικό εθνικό μας αερομεταφορέα, δηλαδή την Ολυμπιακή,έναντι του αστείου τιμήματος των 177,2 εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί ο ελληνικός λαός πληρώνει τώρα τη ζημιά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμμετέχει στα κέρδη; Γιατί δεν τίθεται καν ζήτημα έστω μερικής κρατικοποίησης, ανάλογης με το ύψος της επιδότησης; Δεν θα έπρεπε, αφού μιλάμε για «δίκαιους» όρους,  κάθε ενίσχυση με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να μεταφράζεται αυτομάτως σε ποσοστό ιδιοκτησίας του κράτους επί των μετοχών της εταιρείας; Και τέλος, λεφτά υπάρχουν για την Aegean, αλλά όχι για ΜΕΘ, για προσλήψεις γιατρών, για στήριξη των φτωχοποιημένων νοικοκυριών που τρέχουν στα συσσίτια και που ξεπαγιάζουν μέσα στα σπίτια τους;

Είπα, όμως, εξαρχής πως είναι αφελείς οι απορίες μου. Γιατί όχι απλά έχουμε καπιταλισμό, αλλά μας κυβερνούν οι πιο φανατικοί υπέρμαχοί του. Και γιατί καπιταλισμός σημαίνει η ζημία στην πλάτη των φορολογουμένων και τα κέρδη στην τσέπη αυτών που δεν θα χρειαστεί να δουλέψουν ποτέ τα δισέγγονά τους.