Γκούμας-Μπαρμπούτης: Εν μέσω κορωνοϊού διπλή ανάπλαση για τον Παναθηναϊκό. Για την Θεσσαλία;


Tags |

≈È͸ÌÂÚ ·¸ ÙÔ ˆÒ‹„Ï· ÙÁÚ ÃÂÛÔ˜˛Ò·Ú Í·È ·¸ ÙÔÌ ÒÔı ÙÔı ¡˜ÂβÔı ÔÙ·ÏÔ˝ ÛÙÁÌ ÂıÒ˝ÙÂÒÁ ÔÒÂÈÌfi ÂÒÈÔ˜fi. (EUROKINISSI / »¡Õ¡”«”  ¡ÀÀ…¡—¡”)

Εντύπωση προκάλεσε τις ημέρες αυτές η απεμπλοκή της παλιάς, για το Δήμο Αθηναίων, υπόθεσης που αφορά στην «διπλή ανάπλαση» και το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Ως γνωστόν, η ιδέα και η αρχική προσπάθεια ανάγεται στην περασμένη δεκαετία, είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη (Δήμος και Παναθηναϊκός ως ιδιοκτήτης του γηπέδου στην Λ. Αλεξάνδρας), ενώ είχε εμπλακεί και ο όμιλος «Βωβού» που κατασκεύαζε ήδη στο Βοτανικό ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και θα υπήρχαν κάποιες συνέργειες σχετικά με το όλο εγχείρημα (πολεοδομικοί όροι, κοινή αξιοποίηση πάρκινγκ κ.λπ.).

Με πρωτοβουλία τότε μίας δημοτικής παράταξης, στην οποία ηγείτο ο μετέπειτα πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, υποβλήθηκε προσφυγή κατά των έργων. Η προσφυγή έγινε δεκτή από το ΣτΕ που με απόφασή του το 2009 απέρριψε κάποιους «προνομιακούς» πολεοδομικούς όρους, δηλαδή τα «ανταλλάγματα» των δύο συνεργαζόμενων πλευρών προς την εταιρεία Βωβού. Το θέμα πάγωσε για αρκετά χρόνια.

Να όμως που τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες, ενώ η ομάδα «συνεργαζομένων συμφερόντων μεγάλωσε. Στην Δημοτική αρχή Αθηναίων ηγείται πλέον στενός συγγενής του Πρωθυπουργού και υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για την στήριξη της στην παρούσα φάση («με την αλλαγή στο δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, το σχέδιο βγήκε από το συρτάρι» γράφει η Καθημερινή, 15/11/2020). Επιπλέον, αντί της εταιρείας «Βωβού», εμπλέκονται πλέον με έντονο ενδιαφέρον δύο Τράπεζες (ALPHA, Πειραιώς) που είχαν χρηματοδοτήσει το εμπορικό κέντρο.

Παράλληλα βρισκόμαστε ενώπιον νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών (π.χ Σχέδιο Ανάκαμψης). Όλοι μαζί λοιπόν στρώθηκαν στη δουλειά, έλαβαν υπόψη τους τις παρατηρήσεις της απόφασης του ΣτΕ και ενός ΠΔ που, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκδόθηκε στην συνέχεια (2013) και τελικά κατέληξαν σε νέο σχέδιο, με βάση το οποίο τα έργα υποδομής (περίπου 25 εκατ. ευρώ), το πιθανότερο, θα χρηματοδοτηθούν από δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, ενώ το γήπεδο (περίπου 70 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και δημόσιες επενδύσεις (για την «εκκίνηση»).

Τώρα πλέον η Κυβέρνηση «θα πρέπει να πείσει τις κοινοτικές αρχές για την χρηματοδότηση του γηπέδου από το Ταμείο ανάκαμψης» (Καθημερινή, ο.π)και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2023 όλα θα είναι έτοιμα για …εγκαίνια !

Τι σου είναι λοιπόν η «πολιτική βούληση» και η «σύμπτωση» των εμπλεκομένων συμφερόντων. Όλα τα εμπόδια τα ξεπερνά και … όλα τα κακά σκορπά. Όσο για την χρηματοδότηση… να είναι καλά ο κορωνοϊός ! «Η συγκυρία του κορωνοϊού…προσέφερε …μια νέα χρηματοδοτική ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης» γράφει η Καθημερινή. Έτσι ξεπεράστηκε και αυτό, συνήθως το μεγαλύτερο, εμπόδιο.

Πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από τις εξελίξεις σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Και εμείς εδώ στη Θεσσαλία εύλογα θα αναρωτηθούμε : Γιατί τόσα και τόσα θέματα έργων στη Θεσσαλία παραμένουν «παγωμένα», ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με το νερό, που εξακολουθεί να είναι, μακράν των άλλων, το σημαντικότερο πρόβλημα στην Θεσσαλία ;

Δοκιμάστηκε πρόσφατα η περιοχή μας από τις καταστροφικές πλημμύρες, δηλαδή την μία από τις τρεις μεγάλες απειλές που ελλοχεύουν σχετικά με το μέγιστο θέμα της υδατικής ασφαλειας (οι άλλες δύο είναι η οικολογική και η ξηρασία/λειψυδρία).

Κανείς, ούτε η Κυβέρνηση ούτε και η Αυτοδιοίκηση, «συγκινήθηκαν» τόσο ώστε να ενεργοποιηθούν για ένα συντονισμό ενεργειών και ένα κατάλληλο σχεδιασμό, όπως έγινε με στην «διπλή ανάπλαση». Περιορίστηκαν απλά στην καταγραφή ζημιών και στην προβολή των ενεργειών του καθενός τους για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όσο θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε, ασκώντας επαρκή πίεση, την ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η λογική των απλών, καθημερινών ανθρώπων, καλοπροαίρετων πολιτών λέει ότι θα έπρεπε άμεσα να ενταχθούν έργα πέριξ του κάμπου που θα συγκεντρώνουν τα νερά, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφές, ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλων πλημμυρών. Ομοίως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ολοκλήρωση του ταμιευτήρα Συκιάς (Αχελώος) και της σήραγγας μεταφοράς θα μας εξασφάλιζε υδατικά αποθέματα σε περιπτώσεις ξηρασίας (πέραν των άλλων σημαντικών οφελημάτων όπως η παραγωγή ενέργειας).

Τέλος, όλα μαζί τα νερά των ταμιευτήρων της λεκάνης Πηνειού συν της Συκιάς επί του Αχελώου, θα επενεργούσαν αποφασιστικά στην μείωση των υδατικών ελλειμάτων και στην σταδιακή αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στα ποτάμια και κυρίως στα υπόγεια νερά, υποκαθιστώντας τις συνεχιζόμενες καταστροφικές υπεραντλήσεις.

Ζήσαμε πολλά χρόνια κυβερνητικής απραξίας, ψεύτικων υποσχέσεων και αναμονής.

Τώρα πια και η ΝΔ (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα) μας αποδεικνύουν έμπρακτα και χωρίς αμφιβολία ότι δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση ώστε να υπερβούν συμφέροντα (π.χ ενεργειακός τομέας), ούτε να «θυσιάσουν» σημαντικό μέρος των αναμενόμενων χρηματοδοτήσεων για τέτοια έργα στη Θεσσαλία, που πολύ δύσκολα θα φέρουν …εγκαίνια, όπως πιθανότατα θα συμβεί  με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το θέμα λοιπόν είναι, με ποιο τρόπο αυτήν την συνειδητοποίηση και την απογοήτευση που μας προκαλείται από τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη (και όχι μόνο) θα τις μετατρέψουμε σε πολιτική – αγωνιστική προσπάθεια έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή μας, να προστατευτούμε από τους κινδύνους που μας απειλούν και να δούμε προκοπή στον τόπο μας και ειδικά στον πρωτογενή τομέα που παραμένει ο «φτωχός συγγενής».

 

 

 

Γράφουν οι: Γκούμας Κώστας (πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ) και Μπαρμπούτης Τάσος (μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ)