Φαινόμενα εγκατάλειψης και θανάτωσης ζώων στην κοινότητα της Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ


Tags |

Φαινόμενα εγκατάλειψης και δηλητηρίασης ζώων παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ. Αρχικά τέσσερα μικρά σκυλιά εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή του Γυμνασίου – Λυκείου Νίκαιας. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κώστας Παναγούλης αρχικά τα μετέφερε σε ασφαλές σημείο του Δήμου Κιλελέρ για  περίθαλψη και για υιοθεσία. Έπειτα κατέθεσε, ως όφειλε,  μήνυση κατά αγνώστων για εγκατάλειψη ζώου, πράξη που αποτελεί  αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Όπως είναι γνωστό η  εγκατάλειψη  ζώου σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012  είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Στη συνέχεια στο πάρκο της παιδικής χαράς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρέθηκαν νεκρά δύο αδέσποτα  σκυλιά και μία γάτα πιθανόν από δηλητηρίαση.  Το μέλος του τοπικού συμβουλίου Αλεξία Βελιούλη ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία  για να μεταβεί στο σημείο και να καταγράψει το περιστατικό. Ενημερώθηκαν επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας και η αρμόδια αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδηη οποία επικοινώνησε με τον κτηνίατρο – συνεργάτη του Δήμου Κιλελέρ Θανάση Παπαποστόλου ο οποίος πήρε ιστολογικό δείγμα από τα ζώα για περαιτέρω διερεύνηση. Ακολούθησε κατάθεση μήνυσης κατ’ αγνώστων για παράβαση του άρθρου 16 του Ν.4039/2012 περί κακοποίησης ζώων. Να σημειωθεί ότι εάν ένα άτομο κριθεί ένοχο του παραπάνω αδικήματος υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή μέχρι 30.000 Ευρώ.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Νίκαιας συνιστούν στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να τα προσέχουν ιδιαίτερα. Παρακαλούν επίσης όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για τα προαναφερθέντα περιστατικά, για τον πιθανό δράστη ή αν έχει εντοπίσει κι άλλα ζώα νεκρά να επικοινωνήσει μαζί τους ή κατευθείαν με την αστυνομία.