ΕΚΛ: Άμεση ένταση των ελέγχων για την πανδημία κι εφαρμογής μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους


Tags |

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στην χώρα μας ως ΕΚΝΛ επισημαίνουμε διαρκώς πως οι χώροι δουλειάς ήταν και είναι αντικειμενικά από τους κύριους χώρους  συνάθροισης και συγχρωτισμού  του πληθυσμού καθώς και τονίζαμε την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για να μην μετατραπούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Σήμερα στην φάση της νέας πολύ μεγάλη έξαρσης μετατρέπονται καθημερινά όλο και περισσότερο σε βασικά σημεία ταχύτατης διασποράς του κορονωϊού. Τις τελευταίες ημέρες με την ένταση της πανδημίας η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα στις ποιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στην χώρα μας.

Η ενημέρωση που έχουμε από καταγγελίες εργαζομένων είναι πως σε πολλούς χώρους  υπάρχουν  διαπιστωμένα κρούσματα και ήδη δύο εργοστάσια βρίσκονται σε αναστολή λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν σε αυτά. Οι συνάδελφοι σε χώρους δουλειάς είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτιμούμε πως αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που ξεφεύγει διαρκώς και καθημερινά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Είναι πολύ ανησυχητικό πως με όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση  ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας στην βιομηχανία, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία ουσιαστική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Βασικό επίσης εμπόδιο στο να γίνεται γενικευμένος, συστηματικός έλεγχος είναι η χρόνια υποστελέχωση της υπηρεσίας. Ενδεικτικά για το Ν. Λάρισας υπάρχουν 5 υπάλληλοι-ελεγκτές για ένα πλήθος τουλάχιστον 4500 επιχειρήσεων και ελέγχονται 30 επιχειρήσεις κατά μ.ο. το μήνα για μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Εάν συνυπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για ελέγχους και για τα άλλα ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας, μπορούμε να καταλάβουμε το επίπεδο του ελέγχου που μπορεί να γίνει.

Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσή τους και παρέμβασης για την προστασία της ζωής τους. Όπως επίσης ότι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο στις θεσμοθετημένες διαδικασίες για πως οργανώνονται τα μέτρα προστασίας, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Θεωρούμε πως όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά στην κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως «η μεγαλύτερη διασπορά είναι μέσα στους χώρους εργασίας». Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αλλά και όσων διατείνονται πως όλα είναι υπό έλεγχο. Έχει την βασική και κύρια ευθύνη γιατί 8 μήνες τώρα ενώ γνώριζε την κατάσταση, αγνόησε εντελώς τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των Σωματείων, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο. Εκτός από τους χώρους δουλειάς η κατάσταση είναι αντίστοιχη στα νοσοκομεία που είναι ένα βήμα προ της κατάρρευσης .

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά γιατί τα θεωρεί κόστος για το κράτος, για τους εργοδότες. Άφησε τους εργαζόμενους και το λαό ανοχύρωτους στην πανδημία και μας κουνά επιδεκτικά το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει την δική της ευθύνη. Κι όχι μόνο δεν κάνει τίποτα αλλά σε αυτές τις συνθήκες οργανώνει νέα επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Επιτίθεται με λύσσα απέναντι σε εργαζόμενους, μαθητές, υγειονομικούς που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

 Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε άμεσα  :

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
    • Να γίνει άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε, όπως εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας σε σχολεία ,σχολές, πανεπιστήμια κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2. Όπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις με τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες σκευάσματα.
  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι από του ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας, Υγειονομικό της περιφέρειας κα) στους χώρους δουλειάς, με την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές κι ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ’οίκον νοσηλεία , σε καραντίνα.
  • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς , στα δικαιώματά των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους .
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να μπει σε εφαρμογή για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.
  • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικού ,νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, Κ.Υ.