Καραλαριώτου : Μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις


Tags |

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες εργαζομένων του δήμου Λαρισαίων για ελλιπή μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους του Δήμου από πλευράς της δημοτικής σας αρχής.Εξέφρασαν την ανησυχία τους  για την μη τήρηση των αποστάσεων στους χώρους εργασίας, για την μη συστηματική απολύμανση των χώρων, για την μη ύπαρξη σχεδίου δράσης  από τη διοίκηση του Δήμου για την διαχείριση των κρουσμάτων, για την μη χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας , για τη μη τήρηση των απαραιτήτωναποστάσεωναλλά και για την μη ύπαρξη επαρκώνποσοτήτωναντισηπτικών για τα οποία , όπως αναφέρθηκε ,  όταν ζητάνε οι υπάλληλοι , αρμόδιος αντιδήμαρχος απαντά <το πίνετε ? δεν είναι τζάμπα > .

Διαβάσαμε με θλίψη την απάντηση σας στους εργαζομένους του δήμου , όπου το μόνο που είχατε να απαντήσετε είναι  «Ντροπή » που τόλμησαν να σας  αμφισβητήσουν και να εκφράσουν τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους  για αυτά που αυτοί βιώνουν καθημερινά στην εργασία τους κ. Δήμαρχε … Καταγγέλλουν δε ότι δεν τους δεχθήκατε ούτε σε ακρόαση … (!)

Διαβάσαμε την αιχμηρήανακοίνωση του ΣΙΚΕΑΛ με την οποία «σας ευχαριστούν»  που « … μετα από αποτελεσματικούς ελέγχους(;) και ενημερώσεις που κάνατε όλο αυτόν τον καιρό στην πόλη μας καθώς και τις καθημερινές επαφές και συναντήσεις που είχατε με τον ένα τουλάχιστον επίσημο φορέα της εστίασης ( ΣΙΚΑΕΛ ) καταφέρατε με πραγματικά επαγγελματικό τρόπο να φτάσετε στα ίχνη των ενόχων…»Δηλαδή του ιδίους κ.              Δήμαρχε, που ούτε καν συναντήσατε ..

Κ. Δήμαρχε η δημοτικήαρχήοφείλει  να ακούει, να αφουγκράζεται , να συζητά , να συνεργάζεται .

Οι στιγμές είναι κρίσιμες , οι συμπολίτες μας βιώνουν αγωνία , ανασφάλεια και άγχος για το αύριο . Μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά  , μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες .  Ας σταθούμε δίπλα στους  συμπολίτες μας , με αίσθημα ευθύνης .Ας σταθούμε δίπλα τους με έργα και όχι μόνο με λόγια . Ας προστατέψουμε την υγεία τους αλλά και το εισόδημά τους στο βαθμό που μας αναλογεί .

Η δημοτική μας παράταξη   ,εκφράζοντας   τις αγωνίες των συμπολιτών μας  , προτείνει :

Μείωση δημοτικών Τελών

Τα χρήματα  που θα εισπράξει ο Δήμος Λαρισαίων,  λόγω των επιπλέον  ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Κ.Ε.Δ.Ε , να διατεθούν για την μείωση των δημοτικών τελών όλων των συμπολιτών μας .

ΜέτραπροστασίαςΕργαζομένων στο δήμοΛαρισαίων

  1. Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
  2. Επαρκήποσότητααντισηπτικών και μασκών για τους εργαζόμενους του ΔήμουΛαρισαίων .
  3. Κατάρτισησχεδίου δράσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος COVID-19 του ΕΟΔΥ  και ενημέρωση των υπαλλήλων για την εφαρμογή του .
  4. Χορήγησηστους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας του ‘19 και τα ΜΑΠ του ΄20
  5. Τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους της διοίκησης του Δήμου κι όπου δεν είναιεφικτότοποθέτηση Ειδικά διαχωριστικώνπροστατευτικών (plexiglass) στους υπηρεσιακούς χώρους .

7.Να εφαρμοστεί μόνιμο  πρόγραμμα διαδικασιών για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου για την καλύτερη δυνατόν αντιμετώπιση των συμβάντων και την προστασία της υγείας , όπως σαφώςορίζουν οι διατάξεις του ΥπουργείουΥγείας

  1. Υποχρεωτικήτηλεργασία στο 50% , εφόσονσυνάδει με την φύση των καθηκόντων , προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδεςαυξημένουκινδύνου με χορήγησηειδικήςάδειας

9.Ενημερωση των υπαλλήλων για τα μέτρα που υποχρεούνται να εφαρμόσουν  και  που  έχουνληφθεί από πλευράς Δήμου Λαρισαίων

Μέτραστήριξηςτωνεπιχειρήσεων

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις που με απόφασηκρατικήςαρχήςδιακόπτουν τη λειτουργία τους να ληφθεί απόφαση του ΔΣ στα εξής:

  • Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%.
  • Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους .

Για τις οικογένειες, απαλλαγή καταβολής τροφείων και διδάκτρων και συνδρομών  για όλες τι  δομές του δήμου και των Νομικών Προσώπων, για το χρονικό διάστημα που δεν θα λειτουργήσουν (  Παιδικοί  Σταθμοί ,  Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ,  Δημοτική Σχολή Χορού , Εργαστήρι Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Λέσχες πολιτισμού ,  αθλητικοί σύλλογοι  κ.α  )  .

 

Ανοικτή  Επιστολή στο Δήμαρχο Λαρισαίων