Τάσος Τσιαπλές: Η εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν


Tags |

Ανακοινώθηκε ότι ο Ν. Λάρισας, μπήκε στο «κόκκινο», λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοιού, όπως αύξηση έχουμε σε όλη τη Θεσσαλία και τη χώρα.

Η καραντίνα και η μάσκα δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας, γιατί δεν φρόντισαν ως τα σήμερα να πάρουν μια σειρά μέτρα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του λαού.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, εξακολουθεί να είναι σε άσχημη κατάσταση, αφού δεν έχουν προσληφθεί μόνιμοι γιατροί, νοσηλεύτριες-νοσηλευτές, δεν έχουμε ουσιαστική αύξηση των κλινών των ΜΕΘ, στο ΠΠΝΛ τα 15 από τα 16 κρεβάτια του θαλάμου αρνητικής πίεσης, είναι καλυμμένα.

Για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό του, ούτε σκέψη από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε φυσικά καμία διεκδίκηση από την πλευρά της περιφέρειας.

Ο συγχρωτισμός στους μεγάλους χώρους δουλειάς, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να παίρνονται μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων καλά κρατεί, το ίδιο σε πολλά σχολεία αφού φτάνουν τους 27-28 μαθητές σε τάξεις που είναι και ακατάλληλες, τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ που θα γίνονται δωρεάν απουσιάζουν.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια Θεσσαλίας, με βάση τα νέα δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν άμεσα μια σειρά μέτρα με βάση και τις αρμοδιότητές τους:

  • Η περιφέρεια, να απαιτήσει από τον ΕΟΔΥ, να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Εργοστάσια, στα Εργοτάξια, στα Σούπερ-Μάρκετ και μεγάλα Εμπορικά, στην εστίαση, στον τουρισμό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί), όπως και στους χώρους άθλησης, στις δομές Ρομά και προσφύγων.
  • Ουσιαστικούς ελέγχους από την διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας στους τόπους δουλειάς για να επιβληθούν τα απαραίτητα μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι.

 

  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Η περιφέρεια να απαιτήσει από την κυβέρνηση, την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
  • Την δημιουργία πολλών νέων κλινών νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και γενικότερα. Την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ιδίως στο τομέα της πρόληψης.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή αν εξαπλωθεί περισσότερο η πανδημία.

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (29/10/2020)