Μάξιμος: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας το τείχος στις κυβερνοεπιθέσεις


Tags |

«Οι προκλήσεις που άπτονται της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας επιβάλλουν άμεσα τη δημιουργία ενός αδιαπέραστου τείχους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις! Επιπλέον, ουσιαστική αντιμετώπιση πρέπει να υπάρξει και σε κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, όπως τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, όπλων, ουσιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδοφιλίας. Η ανάπτυξη ενός κοινού, απολύτως ευρωπαϊκού, συστήματος κυβερνοασφάλειας συνιστά μονόδρομο. Είναι θετικό, όπως προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ότι η κυβέρνηση έχει άμεση συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε σε σχετική του ερώτηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας κ. Γεώργιο Δρίβα.

Στην απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικούς διεθνείς δείκτες (π.χ. 1η θέση στο National Cyber Security Index), διαθέτει ήδη τις απαραίτητες δομές και αναπτύσσει συνεχώς κατάλληλες νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη και τις συντονισμένες προσπάθειες των συμμαχιών στις οποίες μετέχει, ώστε να καλύψει τις σχετικές απαιτήσεις με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ διασφαλίζουν την απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών και τη διατήρηση διαύλων συνεργασίας για την αντιμετώπιση δυνητικών ασύμμετρων κυβερνοαπειλών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην Ελλάδα φιλοξενείται μόνιμα ο ENISA, ο εξειδικευμένος Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη, με τον οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί στενή συνεργασία και προσβλέπουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση της παρουσίας του στη χώρα μας. Παράλληλα, η χώρα μας αναπτύσσει στενότερη στρατηγική συνεργασία με τρίτους (π.χ. Κύπρος και Ισραήλ) στο πλαίσιο κοινών διακηρύξεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συντονισμένη αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα για περιστατικά και ενέργειες, προερχόμενες κυρίως από περιοχές εκτός ΕΕ, ακολουθείται το πλαίσιο για κοινή διπλωματική αντίδραση της ΕΕ έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο (Cyber Diplomacy Toolbox).

Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, δεδομένου του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των αυξημένων αναγκών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων της μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών και της σύναψης συνεργασιών με παρόχους εξειδικευμένων υπηρεσιών προστασίας στον κυβερνοχώρο».