- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει με 150.000 ευρώ το Εργαστήρι Ζωής

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ» για τη συνέχιση των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Εργαστηρίου Ζωής». Το έργο είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και καλύπτει τις αμοιβές των κοινωνικών επιστημόνων και καλλιτεχνών που απασχολούνται στα προγράμματα πρόληψης του  Εργαστηρίου  Ζωής  και τις  εκδηλώσεις που διοργανώνει για τη διάδοση του μηνύματος κατά των εξαρτήσεων και των ουσιών.

«Χρηματοδοτούμε με 150.000 ευρώ τη συνέχιση της λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωής για ένα χρόνο, ώστε ακόμα περισσότεροι μαθητές Δημοτικού, έφηβοι και ενήλικες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα που προάγουν υγιή πρότυπα ζωής, διασκέδασης και ψυχαγωγίας,  μακριά από καταχρήσεις και  εξαρτήσεις  που   εγκλωβίζουν» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώνει δυνάμεις, συνεργάζεται με αναγνωρισμένους  φορείς και αξιόπιστους επιστήμονες και χρηματοδοτεί συνολικά με περισσότερα από  3,5 εκατομμύρια ευρώ ένα ευρύ φάσμα δομών και υπηρεσιών πρόληψης, που ξεκινά από την έγκαιρη παρέμβαση και τη συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους και φοιτητές, μέχρι την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων και την ισότιμη επιστροφή τους στην παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για δομές και δράσεις με θετικό αποτύπωμα και απήχηση στην κοινωνία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των εργαζομένων, ευχαριστώ το Περιφερειακό Συμβούλιο που ενέκρινε τη δαπάνη και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε με κάθε τρόπο τόσο το Κέντρο Πρόληψης όσο και το Εργαστήρι Ζωής. Τα βραβευμένα προγράμματα του Εργαστηρίου Ζωής έχουν βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά, εφήβους και ενήλικες να υιοθετήσουν ένα υγιή τρόπο ζωής μακριά από κάθε είδους εξάρτηση»  δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος

Το βραβευμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαστήρι Ζωής

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει διαχρονικά το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας – ΟΚΑΝΑ, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ως και σήμερα, με δύο τρόπους: καταρχήν την τακτική ετήσια επιχορήγηση των 30.000 ευρώ, με την οποία καλύπτονται πολλαπλές ανάγκες του Κέντρου, από τεχνικό εξοπλισμό μέχρι εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και εκδόσεις, απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ.

Από το 2015, λειτουργεί στη Λάρισα και μια άλλη καινοτόμος δράση, η οποία στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την υπογραφή (για τέταρτη φορά) προγραμματικής σύμβασης ύψους 150.000 ευρώ για την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Ζωής.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας η οποία συνδυάζει τις πιο σύγχρονες αρχές της Πρόληψης με διάφορες μορφές Τέχνης και το 2018 βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το βραβείο Pompidou, ως μια από τις τρεις καλύτερες πρακτικές Πρόληψης.

Την φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 33 τμήματα, στο Εργαστήρι Ζωής. Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα γίνονται 13 εργαστήρια (εικαστικά, θέατρο, χορός, παραμύθι, χορωδία). Σε εφήβους ηλικίας 12-18 ετών απευθύνονται 6 εργαστήρια (εικαστικά, δημιουργική γραφή, θέατρο, χορός, φωτογραφία, mixtape) ενώ σε ενήλικες άλλα 14 εργαστήρια (δημιουργική γραφή, θέατρο, φωτογραφία, λογοτεχνία, ιστορία-πολιτισμός, εθελοντισμός, χορωδία).

Όλες οι δράσεις του Εργαστηρίου Ζωής είναι έτσι προγραμματισμένες για φέτος ώστε να ακολουθούν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο σε σχέση με τα μέτρα προστασίας από την covid-19 (υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας, παροχή αντισηπτικού διαλύματος σε όλες τις αίθουσες, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, αριθμός συμμετεχόντων ανάλογα με τη χωρητικότητα των αιθουσών, απολύμανση χώρων κλπ,) όπως προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος μια νέα, ανακαινισμένη αίθουσα, προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες του Εργαστηρίου Ζωής. Η αίθουσα βρίσκεται στη στοά, ακριβώς δίπλα από το νεοκλασικό κτήριο στη Μανωλάκη 11δ, είναι πλήρως λειτουργική για δράσεις που απαιτούν κίνηση και διαθέτει τουαλέτα ΑΜΕΑ.

Τέλος, το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Μανωλάκη που στεγάζει το Κέντρο Πρόληψης και το Εργαστήρι Ζωής ανακαινίστηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.