- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Καραλαριώτου: Αναγκαία η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Λαρισαίων κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου με θέμα « Βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στο Δήμο Λαρισαίων  – Δημιουργία νέων    θέσεων στάθμευσης  – Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους».

Η κα Καραλαριώτου στην ερώτησή της , που θα συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο σημειώνει :

«Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λάρισα επιδεινώνεται διαρκώς, με δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα κατοίκων, επαγγελματιών κι επισκεπτών.

Η διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και κυκλοφοριακή συμφόρεση σε ώρες αιχμής, η απώλεια πολύτιμου χρόνου που σπαταλιέται στις μετακινήσεις, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας , καθώς και η ασφάλεια των μετακινούμενων , είναι οι σημαντικότερες από αυτές.

Η  Δημοτική Αρχή απέτυχε μέχρι σήμερα να διαχειρισθεί τα ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία , με αποτέλεσμα οι πολίτες του Δήμου Λαρισαίων να   υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Εκτελούνται οδικά έργα , χωρίς την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζονται άλλα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως η επιδείνωση των συνθηκών κυκλοφορίας και κίνησης και η απώλεια υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης.

Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σωστής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης.   Καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να αποδώσει, αν δεν συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες

Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης

Από το 2018 παρακολουθούμε δηλώσεις του  Δημάρχου Λαρισαίων και στελεχών της δημοτικής αρχής  για τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης ,  τη δημιουργία υπόγειων ή υπέργειων παρκινγκ , για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη πόλη , που επιδεινώθηκε μετα από τις παρεμβάσεις στο κέντρο της πολης  .  Ο κ. Δήμαρχος σε δήλωση του  είχε αναφέρει « Ένα θέμα που απασχολεί τους Λαρισαίους είναι το θέμα της στάθμευσης. Και θα σταθώ σε αυτό. Βρισκόμαστε σε διαβουλευτική διαδικασία 1170 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Σε διαδικασία υλοποίησης μπαίνουν τα περιφερειακά πάρκινγκ και πλέον δύο μεγάλα έργα: Υπόγειο και υπέργειο πάρκινγκ στην οδό Καλλιθέας, στον χώρο της πρώην Λαϊκής της Τετάρτης, που σήμερα λειτουργεί ως απλό πάρκινγκ και θα δούμε σύντομα ξανά το θέμα της πιθανής δημιουργία πάρκινγκ στο Φρούριο από την πίσω πλευρά» .

Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα  και ούτε καν εχει παρουσιαστεί στην πόλη  κάποιο συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο  σχέδιο

Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης

Με την υπ’αριθμ 422-  23/4/2019 απόφαση   του δημοτικού συμβούλιου εγκρίθηκε το « Σχέδιο Χωροθέτησης της Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της πόλης της Λάρισας, σύμφωνα με τη με αρ. 25/2019 Α.Ε.Π.Ζ. »

Από την παραπάνω απόφαση έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνος  αλλά το έργο  αναζητείται .

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τον Φεβρουάριο του 2019 υπεγράφη από τον Δήμαρχο Λαρισαίων η σύμβαση του έργου «Προμήθειας  και  Τοποθέτησης συστήματος Ελέγχου Κυκλοφορίας Πεζοδρόμων» , ύψους 1,1, εκατ. ευρώ. Ανάδοχος του έργου ο Όμιλος ΟΤΕ .

Είκοσι μήνες μετα και αυτό το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί

Ερωτάται η δημοτική αρχή  

  1. Ποιο το σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης ; Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και την κατασκευή υπόγειων ή υπέργειων παρκινγκ ; Έχουν επιλεχθεί ο χώροι και ο τρόπος χρηματοδότησης των δράσεων ;

Ισχύουν αυτά που δήλωσε ο κ. Καλογιάννης  ;Πότε Θα  παρουσιαστεί στην πόλη  και στο δημοτικό συμβούλιο  συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο  σχέδιο  ;

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη της Λάρισας ; Ποιο το κόστος της όλης παρέμβασης ; Πότε Θα  παρουσιαστεί στην πόλη  και στο δημοτικό συμβούλιο η λύση που έχει προκριθεί ;  Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα δοθεί σε ιδιώτη ή θα το λειτουργήσει ο Δήμος ;
  2. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου των πεζοδρόμων στη Λάρισα ; Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές ( κολωνακιακ.α ) που απαιτούνται ;Έχει εγκατασταθεί το κέντρο διαχείρισης και  ελέγχου από τον ανάδοχο ; Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κατοίκους για να μην δημιουργούνται προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους , στις επιχειρήσεις και στη διέλευση της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ ; Έχει γίνει καταγραφή των συμπολιτών μας που θα δικαιούνται να έχουν κάρτα εισόδου στους πεζοδρόμους ; Πότε αναμένεται να λειτουργήσει ;

Βάση της σύμβασης σε ποιο χρόνο υποχρεούται ο Όμιλος ΟΤΕ ως ανάδοχος  ,  να παραδώσει το έργο  ; Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί ή δεσμευθεί βάσει συμβάσεων έως σήμερα για το σύστημα ελέγχου των πεζοδρόμων ;  θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα ;»