- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Αλληλεγγύη στον αρμενικό λαό, καταδίκη της στρατιωτικής βίας

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της ελληνικής βουλής, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με επιστολή του στον επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου, κ. Alen Simonyan, καταδικάζει την έκρηξη βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εμπλοκή τρίτων χωρών με την αποστολή ξένων μισθοφόρων, εκφράζει δε την αλληλεγγύη του προς τον αρμενικό λαό και την ελπίδα για αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την επικράτηση της ειρήνης.

Μήνυμα Χαρακόπουλου

Στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνειταεξής:

«Από τη θέση μου του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θα ήθελα να εκφράσω την κατηγορηματική θέση μου εναντίον της έκρηξης της βίας και των πολεμικών ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ. Η επίλυση των όποιων διαφορών με στρατιωτικά μέσα και μάλιστα με θύματα απλούς πολίτες είναι απολύτως καταδικαστέα.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι από ορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες μάλιστα έχουν βεβαρυμμένο ιστορικό στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η Τουρκία, επιχειρείται να επιβληθεί το «δίκαιο του ισχυροτέρου» στις διακρατικές σχέσεις. Το διαπιστώσαμε στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο, και τώρα στην Υπερκαυκασία. Αυτή η απαράδεκτη από κάθε άποψη πρακτική θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα, απολύτως κατακριτέα είναι η συμμετοχή, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες του προέδρου της Γαλλίας κ. Μακρόν, όσο και της ρωσικής κυβέρνησης, ξένων μισθοφόρων μαχητών, από τη Συρία και τη Λιβύη, στις μάχες στο ΝαγκόρνοΚαραμπάχ. Μετά τις καταγγελίες, ηδιεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των χωρών που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις μεταφοράς και χρησιμοποίησης μισθοφόρων.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα ήθελα να εκφράσω τα αισθήματα αλληλεγγύης στον φίλο αρμενικό λαό, ο οποίος στο παρελθόν υπέστη μια από μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι, με την αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης των χωρών της “ομάδας του Μινσκ”, σύντομα θα επικρατήσει η λογική και θα σιγήσουν τα όπλα».

 

Δήλωση ΔΣΟ 

Ήδη από την 30ηΣεπτεμβρίου 2020, η Δ.Σ.Ο. προέβη στην κατωτέρωδήλωση σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)εκφράζει σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις συρράξεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις αναφορές για βομβαρδισμό μη στρατιωτικών υποδομών. Η Συνέλευσηεκφράζει την αγωνία της για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την κατάσταση στην περιοχή, καλεί δε τις δύοπλευρές σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Η Συνέλευσηπροτρέπειόλα τα μέρη της σύγκρουσης, στην άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, υπό την αιγίδα της Συμπροεδρίας της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η Συνέλευσηκαλεί επίσης κάθε τρίτη χώρα να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο την ειρήνη και τησταθερότητα, να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο πόλεμο».