- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Άννα Βαγενά: Υπουργός τιμωρός

 Έξι μήνες είχαν στη διάθεσή τους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για να προετοιμάσουν ένα οργανωμένο σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αντ’ αυτού, τα σχολεία άνοιξαν με το πανηγυρικό φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες, που κόστισαν 6,2 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, με 20.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρυσι, με τάξεις με 25 και 30 παιδιά, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας και με επικοινωνιακά ψέματα.

Ψέματα όπως ότι έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 24 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν διατεθεί 4,6 δις ευρώ. Όπως επίσης ψέμα – για να μη χρησιμοποιήσω κάποια πιο βαριά λέξη – είναι ότι οι αντιδράσεις των μαθητών συνοψίζονται στην άρνηση της χρήσης μάσκας. Αυτό το ψέμα, βέβαια, διέψευσαν περίτρανα οι ίδιοι οι μαθητές, που φορούσαν μάσκα σε πρόσφατη μαζική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.

Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σε πάνω από 700 σχολεία στη χώρα, γιατί αυτό το μέσο έχουν στη διάθεσή τους για διεκδικήσουν τα αυτονόητα, για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση με στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους και κατ’ επέκταση της υγείας των γονιών τους, των παππούδων και των γιαγιάδων τους.Νομίζω ότι είναι κατανοητό να νιώθουν θυμό για τον επιπλέον λόγο ότι βλέπουν η κυβέρνηση να μην είναι τόσο φειδωλή όταν πρόκειται για την ενίσχυση του βαλαντίου των ΜΜΕ, με τα 22, πλέον, εκατομμύρια που έκρινε ότι πρέπει να δοθούν σε αυτά κατά προτεραιότητα σε σχέση με την υγεία και την παιδεία.

Πώς αντιδρά, λοιπόν, η Υπουργός Παιδείας σε αυτόν τον καθόλου παράλογο και καθόλου απρόβλεπτο ξεσηκωμό των μαθητών; Με τιμωρία. Τιμωρία και εκβιασμό.Ανακοινώνει πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών,  Σαββάτων και σχολικών περιπάτων και πως ξεκινά από σήμεραυποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση σε κάθε κατειλημμένο σχολείο και μάλιστα με ευθύνη του διευθυντή. Λέει, δηλαδή, στα παιδιά, πως αγνοεί παντελώς τα δίκαια αιτήματά τους και επιχειρεί να καταστείλει τις καταλήψεις. Με Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο απάντησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Αθήνα και με αντίστοιχη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από δύο χρόνια, υπουργοί της ΝΔ χαιρέτιζαν τις καταλήψεις εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, μίας συμφωνίας που σήμερα η ΝΔ θεωρεί ιστορική, όσο και αν προσπαθεί το κρύψει, ενώ σήμερα, όπως δηλώνουν, τους «προκαλούν αηδία».

Εγώ χαίρομαι όταν βλέπω τα παιδιά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, γιατί αυτό είναι που θέλω από τους νέους, να είναι ενεργοί πολίτες και όχι παθητικοί, αποβλακωμένοι μπροστά σε οθόνες διαδικτυακών ενίοτε σκουπιδιών. Και όσο πιο συντηρητική, κυνική και ανάλγητη είναι η εξουσία που έχουν απέναντί τους τόσο πιο δυναμική περιμένω και ελπίζω να είναι η αντίδρασή τους. Αλλιώς, αλίμονό μας.