Χρ. Κέλλας: Απολογισμός του έργου της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας


Tags |

Απολογισμό του έργου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής πραγματοποίησε ο πρόεδρός της και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην τελευταία συνεδρίαση της συνόδου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε ότι η Επιτροπή πέτυχε δύο κύριους στόχους της, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των εργασιών της, αφενός μεν συμβάλλοντας καθοριστικά στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την υπαίτια πρόκληση θανατηφόρων τροχαίωνκαι, αφετέρου, διασφαλίζοντας την ένταξη του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σπουδών των σχολείων.

Ειδικότερα, σε σχέση με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας,αναφέρθηκε στην τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 290Α τουΠοινικού Κώδικα με τον ν. 4637/2019, άρθρο 4 παρ. 3, που ορίζει ότι,εφόσον ο οδηγός έχει καταναλώσει οινόπνευμα ή έχει καταναλώσει ουσίεςείτε οδηγεί επικίνδυνα και προκαλέσει ατύχημα, που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, ενώ για την πρόκληση ενός θανάτου προβλέπεται τουλάχιστον δεκαετής κάθειρξη και για την πρόκληση πολλών θανάτων το δικαστήριο δύναται να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Περαιτέρω, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔσημείωσε ότι, απ’ την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, τέθηκε ως προτεραιότητα η ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης, εστιάζοντας αντιστοίχως στη νομοθετική πρόβλεψη για το μάθημα της οδικής ασφάλειας στο σχολεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, με το άρθρο 1 του ν. 4692/2020, η οδική ασφάλεια εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σπουδών αντί της ευέλικτης ζώνης,πιλοτικά από τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως μελλοντικά θα πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση της διδασκαλίας του μαθήματος συνδυαστικά με την επικαιροποίηση της κατάρτισης των διδασκόντων.

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας επισήμανε ότι επιτυχία των εργασιών της Επιτροπής είναι ότι διασφαλίστηκε περισσότερος χώρος και χρόνος έκφρασης για προσωπικότητες και μη κυβερνητικούς φορείς, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην οδική ασφάλεια, ώστε να επικοινωνήσουνπληρέστερα τις δράσεις και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας. Παράλληλα, έκανε αναδρομή στις θεματικές κάθε συνεδρίασης, που θα περιληφθούν στην έκθεση των εργασιών, η οποία θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρμόδιους υπουργούς.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής συγχάρηκαν τον κ. Κέλλα και όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία των εργασιών.