- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Αναμένουμε από την ΕΕ πιο τολμηρή πολιτική για μεταναστευτικό!

«Χρειάζεται μια πιο συνεκτική μεταναστευτική πολιτική -πιο τολμηρή από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με δικαιότερη κατανομή βαρών από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και κοινή πολιτική επιστροφών απέναντι στις χώρες καταγωγής και προέλευσης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της 7ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL, στη συνεδρίαση με θέμα «Δράσεις της Europol από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 με ειδική εστίαση στον Covid-19».

Οργανωμένη εισβολή…

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε,μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ως χώρα της οποίας τα σύνορα είναι και σύνορα της ΕΕ δέχεται τα τελευταία χρόνια τεράστιες πιέσεις από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Τον Φεβρουάριο αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη εισβολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στα χερσαία μας σύνορα με την Τουρκία. Η επιχείρηση αυτή αποδείχτηκε, με πολλά τεκμήρια, ότι καθοδηγήθηκε από τις επίσημες τουρκικές αρχές. Η σθεναρή μας στάση αποθάρρυνε τους υποκινητές της εισβολής και η επιχείρηση διεκόπη. Ωστόσο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ελλάδα καλείται ουσιαστικά μόνη της να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος απέναντι σε ανθρώπους που για διάφορες αιτίες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για την ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και εγκλωβίζονται στη χώρα μας».

Απαντώντας στον Έλληνα βουλευτή η εκτελεστική διευθύντρια της EUROPOL κ. CatherineDeBolleείπε ότι «στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε το προσωπικό μας στη Λέσβο, οι άνθρωποι μας είναι στα hotspots και υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στους δευτερογενείς ελέγχους ασφάλειας ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσηςκαι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μόρια».

 

Στην Ελλάδα ακροδεξιόςαλλά και ακροαριστερός εξτρεμισμός

Στην απογευματινή συνεδρίαση της EUROPOL με θέμα «Αγώνας εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας»ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρενέβη υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αντιμετώπισή του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, και δεν επαρκούν τα αστυνομικά μέτρα.Χρειάζεται ο συντονισμός μεταξύ των κρατών για την ανίχνευση των δικτύων που δημιουργούνται μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες που ωθούν στην ένταξη σε ακραίες οργανώσεις: τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την αύξηση της ανεργίας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος».

Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη ακροδεξιού κινήματος, που εκφράστηκε με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Διαπιστώθηκαν πολλά επεισόδια με βίαιες επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά αντέδρασε με αποφασιστικότητα και τα στελέχη της οργάνωσης αυτής οδηγήθηκαν σε δίκη, η απόφαση της οποίας αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ευδοκιμεί εδώ και δεκαετίες, ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, που βαρύνεται με δεκάδες δολοφονίες, με πιο γνωστή την οργάνωση 17 Νοέμβρη, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σήμερα στη φυλακή».

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Καραγκούνηςτης ΝΔ και Χρήστος Σπίρτζηςτου ΣΥΡΙΖΑ.