Μάξιμος: Επιταγές επανένταξης, στελέχωση ΟΑΕΔ Λάρισας, μικροδάνεια ΟΕΚ


Tags |

«Η υγειονομική κρίση σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης επιβαρύνει την απασχόληση και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάσχεση της ανεργίας που έχει γίνει βραχνάς σχεδόν για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, κυρίως για την ανεργία των νέων παιδιών που αναγκάστηκαν σε μεγάλο βαθμό να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύσει στην επιδότηση εργασίας σε μια προσπάθεια αναστροφής της δύσκολης συγκυρίας και στον τομέα της απασχόλησης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, κατά την οποία του έθεσε το ζήτημα της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Λάρισα και των εκκρεμοτήτων με τα μικροδάνεια επισκευής ή αποπεράτωσης του τέως ΟΕΚ, που συνήφθησαν την περίοδο 1995-2000.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι τα αιτήματα που διαχειρίζεται το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Λάρισα λόγω κορονοϊού διεκπεραιώνονται κυρίως ηλεκτρονικά, αλλά υπάρχουν διαμαρτυρίες για πλημμελή ανταπόκριση στις τηλεφωνικές κλήσεις, προφανώς λόγω φόρτου εργασίας, καθώς η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Ο Διοικητής αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα με τη στελέχωση των υπηρεσιών του Οργανισμού που διαχειρίζεται πλέον του 1 εκατομμυρίου ανέργων, καθώς στα χρόνια της κρίσης ανεστάλη κάθε πρόσληψη, ενώ υπήρξε σωρεία αποχωρήσεων. Διαβεβαίωσε δε ότι είναι στις προτεραιότητές του η ενίσχυση των υπηρεσιών που δέχονται τον μεγαλύτερο φόρτο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε επίσης το πρόβλημα των δανειοληπτών που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ άτοκο μικροδάνειο αποπεράτωσης ή επισκευής και οι οφειλές τους μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα για να τις παρακολουθεί, αλλά έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ρύθμιση των δανείων τους. Ο κ. Πρωτοψάλτης δεσμεύτηκε ότι ο ΟΑΕΔ θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι εντός του επομένου διμήνου θα έχει αναλυτική ενημέρωση για τα βήματα που έχουν γίνει.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών με το αναβαθμισμένο «Πρόγραμμα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Ήδη, από τις 17.09.20 ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ και επιδότηση 80%. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 71 εκατομμύρια ευρώ, επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί 7 προγράμματα με 43.900 νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούν έως και 90% μισθού και εισφορών.