Αποστολή σε ιδιώτες Ταχυδρομικών Πακέτων μικροποσοτήτων σπόρων από τρίτες χώρες


Tags |

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει το κοινό ότι σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία. Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δε συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 73 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2016/2031, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης.

Παρακαλούνται οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» να απευθύνονται άμεσα στην Υπηρεσία μας και να μας παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413 511110, 119, 181.