Η Άννα Βαγενά για τη λειτουργία των θεάτρων


Tags |

Στις 15/09/20 πληροφορηθήκαμε από συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους όρους υπό τους οποίους θα ανοίξουν οι χειμερινέςθεατρικές σκηνές. Την ίδια ημέρα, πληροφορηθήκαμε ακόμη από τα ΜΜΕ ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από τηλεφώνημα του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη προς τον πρωθυπουργό.

Στις 2/09/20, είχα στείλει, με τη βουλευτική μου ιδιότητα και με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ», την ακόλουθη επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. ΝικόλαοΧαρδαλιά και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, την οποία κοινοποίησα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, καθώς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό:

 

«Αξιότιμοι κ.κ.,

Θα ήθελα να διευκρινίσετε άμεσα με ποιες συνθήκες και με ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα επαναλειτουργήσουν οι χειμερινές θεατρικές αίθουσες.

Σε λίγο αρχίζει η χειμερινή θεατρική περίοδος. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα ανοίξουν τα χειμερινά θέατρα και με τι όρους. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, αυτή τη στιγμή πολλές θεατρικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει και προγραμματίζουν τις χειμερινές θεατρικές τους παραγωγές. Πολλοί δε εξ αυτών έχουν ανακοινώσει και ημερομηνίες ενάρξεως παραστάσεων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά επείγον να διευκρινιστεί αυτό το θέμα, που προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο αβεβαιότητας στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση των θεατρικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

 

Με τιμή,

 

Άννα Βαγενά»

 

 

Φυσικά, εγώ δεν έχω το προνόμιο να συνομιλώ τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, αλλά νομίζω ότι λόγω της θεσμικής μου θέσης θα μπορούσα να έχω έστω μία τυπική ενημέρωση σχετικά με το αίτημά μου.

Για να μην παρεξηγηθώ, όμως, ότι ζηλεύω τη δόξα του καλού συναδέλφου Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, τον οποίο συμπαθώ και εκτιμώ πολύ ως ηθοποιό και σκηνοθέτη, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι θεωρώ καλοδεχούμενη την παρέμβασή του, όπως και κάθε άλλη παρέμβαση που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στον κλάδο μας, δηλαδή στον κλάδο του θεάτρου και του πολιτισμού, που πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Άλλωστε, κοινός στόχος όλων μας είναι να ανοίξουν τα θέατρα και οι άλλοι χώροι πολιτισμού για να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε με το κοινό μας. Αυτό είναι που θέλουμε και ευχόμαστε όλοι.