- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων ψήφισαν : Όχι καθαριότητα με δανεικά

Το Δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας, στη συνεδρίαση  του στις 15/9/2020 ,  ενέκρινε την πρόταση των τεσσάρων  παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Λάρισα Μπροστά, Πρωτοβουλία Αξιών, Ορμή Ανανέωσης, Λαρισαίων Κοινόν), αναφορικά με την πολιτική του Δήμου Λαρισαίων για την ανανέωση και αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας, αναγνωρίζοντας πως αυτός είναι ένας τομέας που θέλει άμεσα ενίσχυση.

Η πόλη της Λάρισας δεν είναι μια πόλη καθαρή και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

Η πρόταση μας, που τέθηκε προς συζήτηση με την προβλεπόμενη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως και αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους και της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, περιλαμβάνει τα εξής:

«1.  Αποτελεί προτεραιότητα  για το Δήμο Λαρισαίων  η ανανέωση και  αντικατάσταση του   μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας

  1. Η ανανέωση και αντικατάσταση του   μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας   στην παρούσα φάση θα γίνει από χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του  προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης », από τη γενική γραμματεία αποβλήτων αλλά και   κονδύλια για την Πράσινη ανάπτυξη από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος  και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης  είναι γνωστό πως επίκεινται προσκλήσεις τέτοιων προγραμμάτων. Ήδη ο Δήμος μας έχει λάβει χρηματοδότηση ποσού  1.155.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.»

Είναι μια απόφαση που μπορεί να εξασφαλίσει την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, χωρίς την επιβάρυνση του Δήμου και των πολιτών με δάνεια ή διαδικασίες leasing (που αποτελούν μια διαφορετική μορφή δανείου). Είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο μας  και τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται μπροστά μας λόγω της πανδημία του covid.

Ο κ. Δήμαρχος, αδιαφορώντας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με δηλώσεις του επιμένει στην προμήθεια με leasing, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί να πράξει κατά το πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας ότι το  leasing  είναι «ακριβό» και  επιβαρύνει με πολλούς  τόκους  τους Λαρισαίους .

Οι δηλώσεις αυτές του Δημάρχου όσο και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, δυστυχώς υπομονεύουν ανοιχτά τους δημοκρατικούς θεσμούς της πόλης, αποδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή δεν σέβεται το ρόλο και τις αποφάσεις  του Δημοτικού Συμβουλίου,  αποφάσεις  που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Λαρισαίων πολιτών.

Ελπίζουμε στη δημοτική αρχή  να πρυτανεύσει η λογική και όχι η αυταρέσκεια ή ο  “πληγωμένος εγωισμός”,  έτσι ώστε να μην επανέλθουν λογικές που χαρακτηρίζουν «εργαλειόποιηση» της απλής αναλογικής την κοινή στάση της αντιπολίτευσης με την ίδια ευκολία που θα χαρακτήριζαν «θρίαμβο» της δημοκρατίας και της αναλογικής αν όλοι συμφωνούσανε με τη Δημοτική Αρχή.

Ελπίζουμε να αντιληφθούν όλοι, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι αποφάσεις δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται κατά το «δοκούν»! Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποφάσεις που δεσμεύουν όλους είτε τους αρέσει είτε όχι.

Τέλος αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τις δηλώσεις τύπου «εγώ θα κάνω αυτό που θέλω», θυμίζοντας απλά, ότι κάτι τέτοιες λογικές παραπέμπουν σε άλλες εποχές

Όσοι υπηρετούν την πόλη μας οφείλουν να μάθουν να συνθέτουν απόψεις. Να ορίζουν κοινούς στόχους και να διεκδικούν μαζί. Μόνο έτσι θα επιτύχουν στην αποστολή που τους ανατέθηκε. Μία αποστολή που εμπερικλείει τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα οράματα όλων των δημοτών.

 

Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά»

Παναγιώτης Γούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών»

Νίκος Γαμβρούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ορμή Ανανέωσης»

Κώστας Βαϊούλης επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν»